Kakaowiec budyniowy, który rozpływa się w ustach. Idealny deser, który na pewno zapamiętasz na długi czas.
6 571
Kakaowiec budyniowy idealnie pasuje na każda okazję, a szczególnie podany do aromatycznej kawy lub herbaty.
Przygotowanie tego deseru jest banalnie proste, wiec na pewno każda gospodyni domowa sobie spokojnie z nim poradzi. Koniecznie musisz go przygotować na najbliższa okazję, a na pewno wszyscy będą pod wrażaniem tak pysznego smaku!
SKŁADNIKI POTRZEBNE NA CIASTO:
Płaska łyżeczka sody
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
5 jajek
1,5 szkl maki pszennej
½ szkl cukru
½ szkl wody+3/4 szkl cukru+ ¾ szkl oleju+ 5 łyżek kakao- składniki doprowadź do wrzenia, po czym dokładnie
ostudź
SKŁADNIKI POTRZEBNE NA MASĘ BUDYNIOWĄ:
5 łyżek cukru
250 g masła
2 budynie bananowe
600 ml mleka
WYKONANIE:
1. Na samym początku do osobnych misek oddziel żółtka oraz białka, następnie białka ubij na sztywno po czym dodaj do nich cukier, cały czas ubijając.
2. Do ubitych białek dodaj powoli żółtka, po czym całość cały czas ubijaj. Następnie dodaj wcześniej przygotowaną masę kakaową oraz stopniowo wsypuj mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
3. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, następnie wylej na nie ciasto.
4. Piecz przez 40 minut w 180 stopniach. Po całkowitym wystygnięciu, przekrój upieczone ciasto na pół.
5. W między czasie zacznij przygotowywać masę budyniową. Ugotuj go tak jak napisane jest na opakowaniu, następnie dodaj do niego miękkie masło, po czym całość dokładnie wymieszaj.
6. Na dolną część ciasto połóż przygotowany budyń, po czym połóż na niego drugi kawałek ciasta. Jako dekoracji użyj polewy czekoladowej. Życzę smacznego!