Pyszne domowe pierożki z idealnym farszem szpinakowym. Za każdym razem szybko znikają z naszych talerzy.
3 595
Jeśli szukasz idealnego przepisu na domowej roboty pierożki ze wspaniałym nadzieniem szpinakowym , to świetnie trafiłaś. Moja rodzina za każdym razem zachwyca się tym wspaniałym smakiem i bardzo szybko zawsze znikają z naszych talerzy. Koniecznie spróbuj, a gwarantuje że będziesz pod wrażeniem!
LISTA SKŁADNIKÓW:
200 ml kefiru
100 ml wody
3 łyżki oleju
550 g mąki pszennej
2 jajka
500 g szpinaku
Łyżeczka soli
2 cebula
Szczypta czarnego pieprzu mielonego
100 g masła
WYKONANIE:
1. Do miski wlej wodę, po czym dodaj do niej kefir, całość dokładnie połącz ze sobą.
2. Do przygotowanej mieszanki dodaj jajko, sól, olej oraz mąkę, ponownie całość wymieszaj, aby ze składników powstało jednolite ciasto. Tak przygotowane pozostaw na około 15 minut.
3. W między czasie możesz przygotować farsz. Na rozgrzanej patelni podsmaż cebule pokrojoną na kosteczkę, następnie po kilku minutach dodaj do niej szpinak. Wystygnięte i obrane jajka , które są ugotowane na twardo pokój na małą kosteczkę. Przygotowane składniki przełóż do miski, po czym dodaj do niech roztopione masło oraz ulubione pokrojone zioła oraz przyprawy, całość bardzo dokładnie połącz ze sobą.
4. Przygotowane ciasto pokrój na 18 kawałków, z których formuj kulki.
5. Następnie wałkiem lekko je rozwałkuj, po czym na środek nakładaj przygotowany farsz. Sklejaj ciasto z nadzieniem tak jak tradycyjne pierogi. Blachę pokryj papierem do pieczenia, po czym układaj na niej przygotowane pierogi.
6. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz około 20 minut. Po tym czasie pyszne chrupiące domowe pierożki z nadzieniem szpinakowym są gotowe!
Aby Twoje pierogi były zarumienione, koniecznie posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Życzę smacznego!