Pyszny sernik kokosowy bez pieczenia- idealny deser na każdą okazję.
4 332
Przygotowanie sernika kokosowego nie zajmie Ci dużo czasu, gdyż przygotujesz go bez pieczenia z bardzo łatwo dostępnych składników, a każdy kto go spróbuje zakocha się w nim z każdym kolejnym kęsem.
SKŁADNIKI:
Do przygotowania masy serowej potrzebujesz:
300 ml mleczka kokosowego
3 jajka
300 g masła extra
3 budynie śmietankowe ( na ½ l mleka)
1,5 szkl wiórków kokosowych
15 ml likieru kokosowego
1,3 białego sera półtłustego
1,3 szkl cukru
SKŁADNIKI NA POLEWĘ:
200g białej czekolady
7 łyżek śmietany 30 %
Łyżka masła
Dodatkowo:
300 g ciemnych herbatników
Wiórki kokosowe
Do dekoracji różowa posypka
WYKONANIE:
1. Koniecznie zacznij od przygotowywania masy serowej. Do dużego garnka przełóż wszystkie potrzebne składniki, tylko nie dodawaj likieru, następnie na małym ogniu całość gotuj przez kilka minut, po czym stopniowo wlewaj likier i dokładnie wymieszaj, całość gotuj do momentu , aż całkowicie zgęstnieje.
2. W miedzy czasie zacznij przygotowywać blachę, którą wyłóż papierem do pieczenia, ma której ułóż herbatniki , następnie przełóż połowę przygotowanej masy. Całość dokładnie wyrównaj, po czym połóż ponownie ciastka, które pokryj resztą masy serowej. Tak przygotowane ciasto odstaw , aby ostygło.
3. W małym garnuszku przygotuj polewę. Włóż do niego połamaną na kawałeczki czekoladę, do której dodaj śmietanę oraz masło, całość rozpuść za pomocą kąpieli wodnej. Tak przygotowaną polewę wylej na ciasto i dokładnie wyrównaj po całej powierzchni. Jako dekoracji użyj wiórków kokosowych oraz różowej posypki.
4. Ostygnięte ciasto wstaw do lodówki na całą noc lub chociaż na kilka godzin.
Smacznego! Tak przygotowany deser na pewno posmakuje domownikom oraz zaproszonym gościom.