Ten syrop to wspaniały sposób na na astmę, zapalenie oskrzeli i kaszel. Pozwala on również pozbyć się problemów jelitowych i zachować zdrowie przez wiele długich lat.

Syrop z mniszka lekarskiego jest niezwykle bogaty w składniki odżywcze i witaminy, pomagając w przypadku stanów zapalnych i uciążliwego bólu gardła.

 

Wykonywany wiosną ze świeżych kwiatów i liści stanowi fantastyczny sposób na poprawę odporności oraz pozbycie się wielu chorób, przez cały rok.

 

Jest on również źródłem wielu minerałów, niezbędnych do funkcjonowania naszego organizmu oraz utrzymania dobrego samopoczucia przez cały rok.

 

Właściwości syropu z mniszka lekarskiego:

  • pomaga w przypadku zapalenia płuc i oskrzeli
  • leczy kaszel
  •  jest pomocny w leczeniu bólu gardła
  •  przynosi ulgę w problemach trawiennych
  • wzmacnia odporność
  • pomaga przy przeziębieniu i wirusach

 

Składniki i sposób przygotowania:

  • świeżo zerwane kwiaty mniszka lekarskiego
  • liście cynamonu
  • 1,5 kg cukru lub miodu

 

Pamiętaj, aby mniszek lekarski zbierać wyłącznie w czystych miejscach, z dala od dróg oraz świeżo po deszczu, co pozwoli na uniknięcie dodatkowego mycia rośliny!

 

Kwiaty mniszka dokładnie mieszamy z cynamonem, a następnie układamy w jedną większą lub mniejszą filiżankę. Naczynie wypełniamy naprzemiennie  roślinami wymieszanymi z cynamonem  oraz cukrem, tak aby cały pojemnik został zapełniony, a ostatnią warstwą był cukier.

 

Następnie naczynie osłaniamy celofanem, który kilkakrotnie przebijamy i zabezpieczamy gumką. Gotową miksturę kładziemy na parapecie na słońcu za szybą na około 2-3 tygodnie. Podczas fermentacji  cukier powoli zacznie zamieniać się w syrop, który osiądzie na dnie naczynia.

 

Jako, że mniszek podczas całego procesu będzie wciskany do góry, co może powodować jego pleśnienie niezbędne jest wciskanie go z powrotem do syropu 2-3 razy dziennie. Po ukończeniu fermentacji należy odlać syrop i wlać go do specjalnie przygotowanej szklanki, a następnie do lodówki.

 

Osad powstający na dnie kubka nie stanowi żadnej przeszkody ku spożywaniu syropu, jednak z czasem można go ponownie przefiltrować. W przypadku choroby zalecane jest dawkowanie 3 razy dziennie łyżeczkę syropu z mniszka, a u dzieci 1/2 łyżeczki.

 

Aby syrop nie stracił swoich właściwości warto przechowywać go w lodówce do maksimum roku po przygotowaniu. Dużo zdrowia i smacznego!

error: Content is protected !!