Czosnkowe paluszki- szybko znikają z talerzy , gdyż ich smak jest niesamowity
10 744
Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na czosnkowe paluszki, które rozpływają się w ustach. Świetnie nadają się na każdą okazję. Koniecznie musisz je przygotować, a zobaczysz że Twoja rodzina oraz zaproszeni goście będą zachwyceni tym wspaniałym smakiem oraz ciągnącym się serem .
LISTA SKŁADNIKÓW:
2 blachy o wymiarach 22 x 17 cm
Na ciasto potrzebujesz:
5 g drożdży instant
15 g oliwy z oliwek
200 g mąki pszennej
4 g soli
120 ml letniej wody
8 g cukru
Czosnkowa mieszanka:
30 g setka śmietankowego
20 g roztopionego masła
10 g drobno posiekanego czosnku
Na wierch:
Oregano lub pietruszkę
280 g sera mozzarella
SPOSÓB WYKONANIA:
1.W szklance połącz ze sobą letnią wodę, drożdże oraz cukier. Do dużej miski wsyp mąkę oraz sól , po czym dodaj przygotowaną mieszankę z drożdży. Całość mieszaj rękoma , powoli wlewaj olej. Starannie wyrabiaj ciasto , po czym włóż je do miski i przykryj folią spożywczą , następnie połóż miskę w ciepłe miejsce.
2.Gdy ciasto rośnie, możesz przygotować czosnkową mieszankę, wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
3.Wyrośniete ciasto podziel na dwa kawałki , które rozwałkuj na desce. Tak przygotowane ciasta przełóż na blachy, następnie ponacinaj je wzdłuż oraz w poprzek , aby powstało 6 kawałków. Tak przygotowane posmaruj masą czosnkową . Następnie posyp serem oraz oregano. Piecz rozgrzanym piekarniku.
Temperatura pieczenia powinna wynosić 180 stopni , a czas to 8-10 minut. Smacznego!