Pulpety w pysznym sosie pomidorowym- tak przygotowane danie szybko znika z talerzy
2 370
Ten wspaniały przepis otrzymałam od mojej przyjaciółki, której mama zawsze to danie przygotowywała.
W moim domu tylko w ten sposób przygotowuje się pulpety i powiem szczerze uwielbiamy ich wspaniały smak.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Na pulpety:
500 g ryżu
Pół łyżeczki majeranku
500 g mięsa mielonego
2 łyżki mąki pszennej
Sól
Czarny mielony pieprz
3 jajka
Na sos:
300 g przecieru pomidorowego
Cebula
Sól
100 ml mleka
5 kulek ziela angielskiego
Szczypta cukru
WYKONANIE:
1.W dużej misce połącz ze sobą takie składniki jak; ugotowany ryz, mięso mielone, sól, pieprz , jajka, majeranek oraz mąkę pszenną. U nas najczęściej jest mięso wieprzowo- wołowe.
2.Całość bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj. Z tak przygotowanej masy zacznij formować średniej wielkości kuleczki. Aby mięso nie rozpadało się w trakcie formowanie, koniecznie namocz w letniej wodzie swoje dłonie.
3.Do garnka wlej 2 litry wody, po czym dodaj do niej ziele angielskie, pokrojoną cebulę w ćwiartki oraz sól , całość dokładnie wymieszaj. Do gotującej się wody wkładaj przygotowane pulpeciki, po czym dodaj również koncentrat pomidorowy.
4.Całość gotuj 20-25 minut. Mieszaj powoli co jakiś czas, aby przygotowane pulpeciki się nie rozpadły. Po upływie tego czasu, koniecznie zagęść sos oraz dodaj swoje ulubione przyprawy. Gdy sos jest zbyt gesty dodaj do niego odrobinę mleka, a gdy jest za rzadki dodaj trochę mąki.
Gotowe pulpety smakują idealnie z puree ziemniaczanym , jak i domowymi kluskami. Smacznego!