Domowe Monte- tak pyszny deser zasmakuje nie tylko dzieciom.
1 385
Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na monte, które przygotujesz w kubeczkach. Zarówno smak jak i wygląd zachęcają do szybkiego skosztowania.
LISTA SKŁADNIKÓW;
Krem ciemny:
Opakowanie czekoladowego budyniu
Pół litra mleka
100 g czekolady
50 g masła
Łyżka cukru pudru
50 g orzechów laskowych
Krem jasny:
3 opakowanie cukru waniliowego
40 ml śmietany 30%
SPOSÓB WYKONANIA:
1.W misce połącz ze sobą 400 ml mleka z jedną łyżką cukru. Następnie do garnka połam kawałki czekolady, po czym wlej wcześniej przygotowane mleko z cukrem. Ze 100 ml mleka wymiesza opakowanie budyniu. W momencie, gdy czekolada w garnku się całkowicie rozpuści powoli wlewaj przygotowany budyń czekoladowy. Całość mieszaj dokładnie do momentu , aż zgęstnieje budyń. Pamiętaj, aby dodać zmielone orzechy, i tak przygotowany budyń gotuj jeszcze chwilkę.
2.Do schłodzonego kremu dodaj miękkie masło, po czym starannie całość wymieszaj. Aby przygotować drugi krem, wymieszaj w misce ubitą śmietanę z trzema opakowaniami cukru waniliowego. Przygotowana kremu umieszczaj w miseczkach warstwowo. Smacznego!