Maślane japońskie bułeczki- przygotujesz je w prosty sposób, a cała rodzina na pewno będzie zachwycona

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na miękkie pyszne bułeczki maślane. Ich smakiem moja rodzina zawsze się zachwyca. Są bardzo delikatne oraz miękkie, więc Twoje dzieci na pewno będą chciały je jeść. Tak przygotowane śniadanie szybko zniknie ze stołu.

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 210 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 30g masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Łyżeczka drożdży instant
  • Do smaku sól

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.W dużej misce wymieszaj dokładnie ciepłe mleko z cukrem oraz drożdżami. Pozostaw na 5 minut, po czym dodaj soli oraz stopniowo wsypuj mąkę. Do przygotowanej masy , dodaj miękkie masło po czym całość bardzo dokładnie ugniataj przez około 2 minuty.

2.Gotowe ciasto odstaw na 60-90 minut. Używając mąki, oprósz przygotowany blat. Na mąkę połóż ciasto w kształcie koła, po czym podziel go na 6 kawałków.

3.Uzywając bawełnianej szmatki, dokładnie przykryj pokrojone kawałki i pozostaw tak je na kwadrans. Po upływie tego czasu, koniecznie spłaszcz wszystkie kawałki, po czym pokrój je na trzy część i uformuj z nich kulki, które umieść w blaszce na babeczki.

4. Staraj się , aby 3 kuleczki zmieściły się w jednym otworze (tak jak na zdjęciu powyżej). Całą blaszkę przykryj szmatką i pozostaw na kolejny kwadrans. Po tym czasie posmaruj ciasto mlekiem i piecz przez 15 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

 

5.Upieczone ciepłe bułeczki, koniecznie posmaruj roztopionym masłem.

Tak przygotowane bułeczki są gotowe. Zarówno ich wygląd jak i smak zachwyci nie jedno podniebienie. Smacznego!

error: Content is protected !!