Dwanaście skutecznych sposobów, które uczą w szkołach gastronomicznych

Zastanawiasz się jak profesjonalni kucharze przygotowują swoje dania? Każdy dobry kucharz ma swoje sprawdzone sztuczki kulinarne.

Uczniowie będący na praktykach u wybitnych kucharzy, podpatrują ich wszystkich sztuczek. Można wtedy zauważyć jakich wspaniałych przypraw oni dodają do potraw. W tym artykule dowiesz się ważnych wskazówek, które przekazują nam wybitni kucharze.

MIĘSO SOCZYSTE

Aby mięso nie było przesuszone, koniecznie umieść je wcześniej w solance. Do przygotowania solanki potrzebujesz ¼ szkl cukru, ¼ szkl soli oraz 3 szkl wody. Na kilka minut umieść mięso w przygotowanej solance, po czym włóż to do lodówki. Na każdy kilogram mięsa powinna być przynajmniej jedna godzina. Maksymalny czas powinien wynosić 8 godzin.

 

PYSZNE NALEŚNIKI:

Do przygotowywanego ciasta dodaj 2 łyżki kwaśnej śmietany. Jego wspaniały smak na pewno Cię zachwyci.

 

PIĘKNIE PACHNĄCE PRZYPRAWY

Gdy wrzucisz przyprawy na patelnię otrzymasz znacznie piękniejszy zapach oraz smak. Koniecznie podpiekaj je na średnim ogniu. Następnie włóż je do moździerza.

PUREE ZIEMNIACZANE

Do otrzymania pysznego puree koniecznie dodaj odrobinę masła oraz mleka. Zanim zaczniesz tłuc ziemniaki, osusz je dokładnie.

 

STEK IDEALNY

Nie powinno się smażyć kawałków mięsa bezpośrednio po wyjęciu z lodówki. Smażyć można dopiero po 1-2 godzinach . Wtedy Twój stek na pewno będzie się równomiernie smażyło. Każdy stopień wysmażenia na pewno będzie przepyszny.

 

LEKKIE CIASTO

W szybki oraz prosty sposób przygotujesz ciasto. Aby było ono miękkie , wystarczy , że masło będzie w temperaturze pokojowej.

 

DELIKATNA SKÓRKA RYBY

Przed grillowaniem lub smażeniem, koniecznie posmaruj majonezem rybę. Następnie posyp ją odrobiną soli. Aby smak był dużo lepszy pokrop przed podaniem rybę cytryną.

 

CUKIER JAKO PRZYPRAWA

Cukier również można dodać do przyprawiania potraw. Dzięki niemu smak będzie dużo lepszy.

SADZONE JAJKA

Do przygotowania odpowiednich jajek sadzonek, potrzebne będą tylko trzy składniki. Na patelni roztop pół łyżki masła. Następnie rozbij jajko i smaż tak przez 4 minuty. Przypraw odrobiną soli i jajko jest gotowe.

 

CZOSNEK

Dodanie odrobiony soku z czosnku do potrawy, poprawia to także jej smak. Gotowe danie na pewno będzie pyszne.

 

CHRUPIĄCY I PIĘKNIE PACHNĄCY CHLEB

Lubisz piec domowe chlebki. Koniecznie wlej wodę do miski i podczas pieczenia umieść ją pod blaszką z chlebem. Dzięki parze chleb będzie smaczniejszy. Skórka chleba na pewno będzie pięknie pachniała i będzie chrupiąca.

 

PYSZNA ZUPA KREMOWA

Wszystkie warzywa na zupę koniecznie podsmaż na oliwie z oliwek po czym dodaj do nich bulion lub wodę. Ich smak zacznie będzie pyszniejszy. Podczas robienia gulaszu z warzywami , wykorzystaj ten skuteczny sposób.

error: Content is protected !!