Uprawa kiełków w butelce plastikowej. W szybki sposób otrzymasz pyszne kiełki
1 203
Kiełki fasoli oraz ziarna zawierają wiele witamin jak i składników odżywczych. Pamiętaj, że nie warto kupować fasoli w puszce ,gdyż posiada ona bardzo dużo ilość soli.
Coraz więcej osób uprawia kiełki w swoim domu, gdyż jest to prostsze oraz dużo tańsze. Dzięki jedzenia kiełków znacznie poprawia się trawienie, odporność oraz poziom hemoglobiny we krwi.
POTRZEBNE PRODUKTY DO UPRAWY KIEŁKÓW:
Woda
Lejek kuchenny
1,5 l butelka plastikowa
Nożyczki lub śrubokręt
100 g nasion na kiełki fasoli mung
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Dokładnie umyj cała butelkę plastikową. Za pomocą ostrego śrubokręta zrób w niej dziury. Pamiętaj, że otwory nie mogą być dużo większe od nasion.
2.W misce z woda namocz wszystkie nasiona, po czym powybieraj tylko te dobre. Nasiona fasoli zalej 2 szklankami gorącej wody oraz 3 szklankami zimnej, po czym odstaw na 60 minut. Po upływie tego czasu przenieś nasiona do butelki , następie zakręć nakrętkę.
3.Tak przygotowaną butelkę przechowuj w ciemnym miejscu. Butelkę pozostaw w pozycji poziomej.
4.Każdego dnia mocz butelkę z nasionami przez 5 minut, po czym odłóż ja ponownie w ciemne miejsce.
5.Po upływie czterech dni , kiełki powinny być w całej butelce. Koniecznie rozetnij butelkę i wyciągnij kiełki.
Takie kiełki przechowuj maksymalnie 3 dni, lub zjedz od razu. Zapraszam na robienia!