Delikatna sałatka z wieprzowiną – Dzięki niej utrzymasz linię i zjesz bez żadnych wyrzutów sumienia

Tym razem coś dla tych, którzy nie wyobrażają sobie swojego codziennego jadłospisu bez mięsa, jak również dla pań, które dbają o linię.

 

Gotowana wieprzowina w połączeniu z chrupiącym i orzeźwiającym ogórkiem to przystawka idealna! Możesz podawać ją gościom, jak i serwować na stole podczas uroczystych okazji. Składniki znakomicie się ze sobą komponują, sprawiając, że to lekkie danie jest zarazem pożywne i sycące.

Podczas przyrządzania sałatki zwróć uwagę na skórkę ogórka. Jest gorzka? Obierz warzywa!

 

Składniki
  • 200 g gotowanej wieprzowiny;
  • 2 ogórki zielone;
  • 1 jajko;
  • 70 g twarogu;
  • majonez;
  • koper;
  • 2 ząbki czosnku.

 

Przygotowanie 

1. Ugotuj jajko. Ogórki i gotowane mięso pokrój w dość cienkie paski. Jajko na twardo i twaróg zetrzyj na grubej tarce. Czosnek przeciśnij przez prasę, a koperek drobno posiekaj.

2. Połącz wszystkie składniki, dodaj majonez i delikatnie wymieszaj drewnianą szpatułką. Sałatka gotowa!

 

3. Jeśli nie przepadasz za zbyt pikantnymi daniami, użyj tylko jednego ząbka czosnku. Możesz też z niego całkowicie zrezygnować. Intensywny koperek i tak podkreśli smak jajka i wieprzowiny.

Zimą świeże ogórki z powodzeniem możesz zastąpić chrupiącymi piklami. Alternatywą dla wieprzowiny jest zaś kurczak. Możesz być pewien, że ta smaczna sałatka na stałe zagości w Twoim domu. Życzymy smacznego!

error: Content is protected !!