Kapusta pekińska – poniżej dowiesz się jak ją przygotować.

Kapusta pekińska jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera ona bardzo dużo witamin, korzystnie wpływa na trawienie oraz pozbywa się z organizmu wszystkich toksyn.

Poniżej dowiesz się w jaki sposób odpowiednio przygotować kapustę, aby zachowała wszystkie swoje wartości.

 

ODPOWIEDNI SPOSÓB NA PRZYGOTOWANIE KAPUSTY:

 

Sposób na umycie kapusty: Jej kształt znacznie się różni od kapusty białej. Możesz w niej znaleźć pył, ziemię lub owady. Usunięcie zewnętrznych liści na pewno nie wystarczy.

1.Gdy używasz całej główki, koniecznie opłucz ją pod bieżącą wodą. Następnie koniecznie usuń nadmiar wody.

2.Pamiętaj, aby nie myć całej główki w przypadku , gdy chcesz użyć jej połowę W przeciwnym wypadku przez wodę szybciej warzywo zacznie się psuć. Oderwij tyle liści ile jest Ci potrzebne , następnie resztę owiń szczelnie folią spożywczą.

W jaki sposób odpowiednio pokroić kapustę: większość z nas usuwa białą część z każdego liścia. Postępuj tak w przypadku, gdy przygotowujesz gołąbki. W pozostałych przypadkach warto używać całych liści.

Substancje , które zawiera kapusta, niestety są nie równomiernie rozmieszczone. Biała część kapusty zawiera witaminę A oraz K, a zielona witaminę C. Przed wykorzystaniem koniecznie usuń zewnętrzne liście oraz twardy biały środek.

 

Koniecznie podziel się tym artykułem ze swoją rodziną oraz przyjaciółmi.

error: Content is protected !!