Strogonow- pyszne mięsne danie. Tak przygotowane zachwyca każde podniebienie

Wołowe Strogonow jest bardzo popularnym daniem. Pięknie pachnąca oraz bardzo delikatna polędwica wołowa z dodatkiem ziół oraz innych pysznych składników.

 

Tak przygotowane pyszne dania na pewno posmakuje miłośnikom mięsa. Wszyscy z Twojej rodziny oraz znajomych będą zachwalali się pyszny smakiem dania mięsnego. Przygotowanie Strogonow jest banalnie proste, a do tego bardzo szybkie. Koniecznie musisz spróbować tak pysznego dania!

LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
  • 1,5 l warzywnego bulionu
  • 2 łyżki masła
  • Pół kg polędwicy wołowej
  • Łyżka mąki pszennej
  • 2 cebule
  • Łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczka ostrej mielonej papryki
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • ½ szklanki śmietany 18%
  • Sól oraz mielony czarny pieprz
  • Garść posikanej natki pietruszki

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1.Dokładnie umyj, następnie osusz papierowym ręcznikiem mięso, po czym pokrój je w paski. Całość umieść w misce , dodaj sól oraz pieprz, następnie bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na parę minut.

 

2.Obrane pieczarki pokrój na plasterki, a obraną cebulę w piórka.

 

3.Używając patelni rozgrzej masło, i podsmaż na nim cebulę oraz pieczarki, do momentu, aż całkowicie wyparuje woda, a kolor cebulki będzie lekko złocisty.

 

4.Przez 10-15 minut na tej samej patelni smaż przyprawione mięso na złoty kolor.

 

5.Całość przenieś do garnka, następnie posyp lekko mąką. Dokładnie wymieszaj, a po kilki minutach wlej gotowy bulion. Dodaj ostrą oraz słodką paprykę, i znów całość wymieszaj.

 

6.Przez około 20-25 minut duś danie pod przykryciem. Następnie dodaj śmietanę 18 % i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

 

7.Przypraw pieprzem oraz solą i ponownie gotuj przez 20-25 minut. Pyszne danie jest gotowe!

 

Wołowy Strogonow idealnie smakuje ze świeżo pokrojoną natką pietruszki oraz domowym pieczonych chlebem. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!