Pyszna zupa szczawiowa- takiej zupy jeszcze nigdy nie jadłaś , jestem nią zachwycona
1 462
Przygotowana orzeźwiająca zupa idealnie smakuje podczas upalnych dni, a podaje się ją zawsze na zimno!
Pięknie pachnąca ziołami zupa, zachęca wszystkich domowników do jej skosztowania. Smak zupy zostaje wzbogacony dzięki ugotowanemu jajku, które wykładasz na talerz. Koniecznie musisz spróbować, tak pysznej zupy!
LISTA POTRZEBNYCH SKŁADNIKÓW:
300 g świeżego ogórka
50 g kopru
300 g świeżego lub mrożonego szczawiu
50 g szczypiorku
4 jajka
Łyżka cukru
Pieprz oraz sól
100 g kwaśnej śmietany
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Drobno pokrój dokładnie umyty świeży szczaw.
2.Przełóż go do garnuszka, następnie gorącą wodą go zalej i przez około 5 minut gotuj na małym ogniu. Później odstaw go na bok, aby całkowicie ostygł.
3.Wszystkie ogórki bardzo drobno pokrój , lub za pomocą tarki je zetrzyj na dużych oczkach, następnie koperek i szczypior także drobno posiekaj.
4.Do szczawiu dodaj posikane zioła oraz ogórki, następnie pokrojone na ćwiartki ugotowane jajka, całość dokładnie połącz ze sobą.
5.Przygotowaną zupę przypraw pieprzem , solą oraz dodaj kwaśnej śmietany. Przechowuj w lodówce przez 15 minut. Pyszna zupa szczawiowa jest gotowa!
Tradycyjna zupa szczawiowa na bulionie drobiowym z dodatkiem mięsa, jest również bardzo pyszna! Jednak warto eksperymentować w kuchni, i odkrywać nowe lepsze smaki. Życzę smacznego!