Ciasto jabłkowe- jego smak zachwyca, lepszego nie jadłam

Ten wspaniały przepis na sacher jabłkowy dostałam od mojej najlepszej sąsiadki. Jego smak jest niesamowicie pyszny. W banalnie prosty sposób przygotujesz cudowny oraz pyszny deser.

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 300 g startych drobno jabłek
  • 250 g mąki pszennej
  • Proszek do pieczenia
  • 300 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g roztopionego masła
  • Polew czekoladowa
  • 40 g kakao
  • Konfitura wiśniowa lub porzeczkowa

 

WAŻNE: Te składniki przygotowane są na tortownice o średnicy 24 cm.

 

SPOSÓB WYKONANIA:

1. W misce połącz ze sobą jajka, cukier oraz masło. Powoli do przygotowanej masy dodawaj proszek do pieczenia, kakao oraz przesiewaną mąkę. Dołóż potem starte jabłka i całość połącz ze sobą.

2. Tortownice posmaruj tłuszczem, następnie całość posyp mąką. Piecz w 180 stopniach przez 40 minut. Po upieczeniu odstaw ciasto, aby całkowicie ostygło. Potem wierzch ciasta posmaruj ulubioną konfiturą. Na to wlej polewę czekoladową i jako dekoracji użyj drobno pokrojonych orzechów. Bita śmietana także idealnie pasuje zamiast orzechów. Smacznego!

error: Content is protected !!