Rolada z boczku- jej pyszny smak na pewno zachwyci każdego.
1 235
Poniżej znajdziesz wspaniały oraz bardzo prosty przepis na roladę z boczku.
Za pomocą rękawa przygotowujesz ją w wspaniały sposób. Tak przygotowane danie świetnie wygląda oraz smakuje na każdym, nawet uroczystym stole. Koniecznie musisz spróbować!
LISTA SKŁADNIKÓW:
1 kg boczku
Średnia marchew
Cebula
Sól oraz pieprz
Jajko
½ łyżeczki kminku
1,5 łyżeczki papryki słodkiej
½ łyżeczki czosnku granulowanego
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Dokładnie usuń z całego boczku skórę. Następnie w kostkę go pokrój i przełóż do miski, dodaj wszystkie przyprawy oraz drobno pokrojoną marchew i cebulę( Koniecznie marchew zetrzyj za pomocą tarki na dużych lub małych oczkach). Dokładnie wymieszaj i odstaw na bok na około 30 minut.
2. Po upływie tego czasu wbij jajko i ponownie całość wymieszaj. Do dwóch rękawów przełóż gotową mieszankę. Mocno zwiń , aby nie było za dużo powietrza. Piecz w rozgrzanym piekarniku do 170 stopni przez 60 minut.
3. Jak rolady wyjmiesz z piekarnika to połóż na nie coś o wadze 1 kg. Gdy całkowicie ostygną przełóż najlepiej na całą noc do lodówki.
Pokrojone w plastry rolady polej ulubionym sosem, najlepiej smakują z sosem musztardowym.