Deser ,,Zemsta teściowej”- Każdy z Twoich gości będzie zachwyconym tak pysznym ciastem.
Podobno zemsta jest zawsze słodka. Ta zemsta teściowej zwaliła mnie z nóg.
To pyszne ciasto składa się z kruchego ciasta, bezy, galaretki wiśniowej oraz pysznej pianki śmietankowej, takie połączenie zachwyci nie jedno podniebienie.
Tak przygotowane ciasto świetnie pasuje na każdą okazję. Koniecznie przygotuj dwie formy o wymiarach (25×35 cm). Zapraszam serdecznie na przepis poniżej!
LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
-
200 g masła lub margaryny do pieczenia
-
5 żółtek ze średniej wielkości jaj
-
¾ szkl cukru pudru
-
3 szkl mąki pszennej
-
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-
Cukier waniliowy albo esencja waniliowa
LISTA SKŁADNIKÓW NA BEZĘ:
-
1 szkl cukru pudru
-
5 białek
-
150 g płatków migdałowych (lub grubo mielonych migdałów)
LISTA SKŁADNIKÓW NA PRZYGOTOWANIE GALARETKI:
-
400 g mrożonych drylowanych wiśni
-
2 galaretki wiśniowe
-
2 łyżki żelatyny
-
1 szkl soku wiśniowego( lub woda z sokiem wiśniowym)
-
2 szkl wody
LISTA SKLADNIKÓW NA ŚMIETANKOWĄ GALARETKĘ:
-
500 ml śmietany kremówki 32 %
-
½ szkl cukru pudru
-
4 łyżeczki żelatyny
-
1/3 szkl gorącej wody
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Na blat wsyp mąkę, następnie połóż na niej pokrojone w kostkę masło lub margarynę. Używając noża ponacinaj masło z mąką , aby powstała kruszonka, następnie dodaj żółtka, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Rękoma dokładnie zagnieć , aby powstało jednolite ciasto. Tak przygotowane ciasto podziel na dwa kawałki, które zawiń folią spożywczą, następnie przechowuj je w lodówce przez 30 minut.
2.Dwie przygotowane formy , wyłóż papierem do pieczenia, następnie przełóż na nie kawałki ciasta i dokładnie rozprowadź je po całej powierzchni (widelcem ponakłuwaj ciasta).
3.Piecz w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30-35 minut. Gdy ciasto się upiecze ostaw je na bok, aby całkowicie ostygło. Teraz masz czas na ubicie białek z dodatkiem cukru pudru na sztywno.
4.Drugie schłodzone ciasto również rozłóż równomiernie na blaszce. Połóż na niej ubitą pianę z białek.
5.Piecz w nagrzanym piekarniku do 170 stopni przez 40 minut. Gdy ciasto się upiecze odstaw na bok, aby całkowicie wystygło.
6.W garnku wymieszaj wodę z galaretkami oraz żelatyną, podczas podgrzewania mieszaj. Do garnka wlej również sok wiśniowy i całość dalej mieszaj no momentu zagotowania. Zdejmij z ognia i odstaw do ostygnięcia.
7.Drylowane wiśnie włóż do ostygniętej galaretki, dokładnie połącz je ze sobą. Podczas gęstnienia galaretki, przełóż ją na wcześniej upieczone ciasto.
8.Do 1/3 szkl wrzącej wody wsyp 4 łyżki żelatyny , całość dokładnie wymieszaj, aż całkowicie rozpuści się żelatyna. Gdy całkowicie ostygnie wlej ją do ubitej śmietanki. Gotową galaretkę śmietankową przełóż na ciasto z wiśniami, potem połóż na nią ciasto z upieczoną bezą. To cały przepis!
Dekoracja ciasta zależy tylko od Ciebie, użyj tego co lubisz najbardziej. Smacznego!