Owsianka i jabłka stały się moim wybawieniem, w końcu mogę cieszyć się niskokalorycznym i przepysznym deserem: Sprawdź jak zrobić ten cudowny deser.

Kobiety czy mężczyźni – niezależnie od płci lubimy słodycze i niekiedy mamy ochotę na smaczne ciastko. Nie rezygnujmy z przyjemności przez obawy związane z przytyciem.

Aby w pełni czuć radość z każdego kęsa pysznego deseru, znalazłam perfekcyjny przepis na zdrowe i niskokaloryczne ciasto, w którym znajdziemy płatki owsiane oraz pyszne jabłka. Nie sądziłam, że będzie tak dobrze smakowało!

Składniki:

  • 100 g mąki pszennej
  • 150 g płatków owsianych
  • 160 g cukru
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 4 jabłka
  • 1 cytryna

Jak przygotować?

Masło wyciągamy z lodówki około 2 godziny przed rozpoczęciem przygotowywania ciasta – musi być miękkie.
Do miski przekładamy masło, cukier i sól, a następnie miksujemy przez 5 minut.

Dodajemy po jednym jajku miksując, aż masa uzyska jasny kolor i gładką konsystencję. Do drugiego naczynia wsypujemy mąkę, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon.

Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy płynną masę i dokładnie mieszamy, aż będzie jednolita masa. Powinna być ona miękka. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Skrapiamy sokiem z cytryny, a jej skórkę ścieramy na tarce i dodajemy do ciasta wraz z jabłkiem.

Mieszamy całość. Blaszkę o średnicy 26 cm smarujemy masłem, wykładamy na nią ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut, do suchego patyczka.

error: Content is protected !!