Te delikatne i puszyste placuszki pochodzą z Chorwacji. Pokochasz je na zawsze jeśli spróbujesz ich choć raz.
2 234
Langustynki to pyszne chorwackie placuszki. Do ich wykonania nie trzeba używać drożdży.
Są one miękkie, a co najważniejsze – pyszne. Warto wypróbować ten przepis, aby chociaż smakiem przenieść się w chorwackie tereny. Zapewne nikt im się nie oprze. Do ich wykonania wystarczy użyć tylko kilka podstawowych składników.
Składniki:
400 g mąki pszennej,
1 łyżeczka soli,
300 ml jogurtu,
szczypta cukru,
1 łyżeczka sody oczyszczonej,
olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
W misce umieścić jogurt oraz sól. Wymieszać je ze sobą. Następnie należy dodać cukier i sodę i całość energicznie mieszać. Partiami, najlepiej po jednej łyżce dodawać mąkę. Składniki łączyć ze sobą do momentu uzyskania gładkiej i sprężystej konsystencji.
Później uformować z całości grubszy rulon i pokroić go na kawałki. Z każdej takiej części zrobić kuleczki. Rozłożyć je i zakryć folią spożywczą na około 5 minut. Po upływie tego czasu rozwałkować je na wielkość średnicy patelni, na której langustynki będą smażone.
Na patelni dobrze rozgrzać olej. Smażyć na nim placuszki z obu stron. Następnie umieścić je na ręczniku papierowym, aby wchłonął on zalegający jeszcze nadmiar tłuszczu. Langustynki są już gotowe do spożycia. Smacznego!