Krakowskie ciasto-za każdym razem jego smak zachwyca. Idealny przepis od mojej babci. Zapraszam na przepis.

Poniżej znajdziesz wspaniały przepis na ciasto krakowskie z dodatkiem pysznego musu. Cała Twoja rodzina będzie zachwycona tak pysznym oraz prostym deserem!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 100 g masła
  • 50 g cukru
  • 3 żółtka
  • 250 g mąki
  • Łyżeczka proszku do pieczenia

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:
  • 250 ml mleka
  • Żółtko
  • Łyżka mąki pszennej
  • 100 g masła (temperatura pokojowa)
  • Łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 50 g cukru
  • Opakowanie cukru waniliowego

 

LISTA SKŁADNIKÓW NA MUS:
  • 4 białka
  • 125 g cukru pudru
  • Pół łyżki skrobi ziemniaczanej

 

DODATKOWO:
  • 250 g ulubionych owoców (mrożonych lub świeżych)

1.Do miski wsyp 200 g mąki. Następnie dodaj do niej pokrojone masło. Połącz ze sobą te składniki, aż powstanie kruche ciasto.

2.Dodaj również ubite wcześniej białka, cukier, proszek do pieczenia oraz resztę mąki. Z otrzymanych składników ugniataj mocno rękoma ciasto, aż będzie jednolita masa.

3.Potrzebna będzie forma o wymiarach 25×30 cm. Na przygotowaną formę wyłóż papier do pieczenia. Następnie wyłóż otrzymane ciasto tak jak na zdjęciu poniżej.

4.Używając miksera ubij białka oraz cukier na sztywno. Mieszając dalej powoli dodawać mąkę ziemniaczaną. Na wyłożone ciasto połóż ulubione owoce, następnie zakryj je gotową pianą. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez 40 minut.

5.W garnku wymieszaj mleko z żółtkiem, cukrem, cukrem waniliowym oraz mąką. Gotuj na małym gazie do momentu ,aż konsystencja będzie przypominała budyń. Gdy gotowy budyń ostygnie dodaj do niego masło.

6.Wystudzone ciasto przekrój na pół, potem na jednej części połóż gotowy budyń. Następnie połóż drugą część ciasta. Do gotowego ciasta możesz dodać również schłodzony krem. Pokrojone kawałki ciasta udekoruj świeżymi owocami oraz listkami mięty.

Życzę smacznego!

error: Content is protected !!