Na samym początku używały go moje prababki, następnie babcie i oczywiście ten świetny przepis trafił w ręce mojej mamy. Składa się on z miodu oraz chrzanu. Potrzebne składniki, już wcześniej były bardzo łatwo dostępne. Na pewno znajdziesz je na każdej wsi oraz w większości sklepów.
Dodatkowo możesz użyć trochę imbiru oraz soku z cytryny. Dzięki nim lek jest bardziej skuteczniejszy.
Używając tarki z dużymi oczkami, zetrzyj dokładnie umyty chrzan. Przenieś go do szklanego słoika, następnie dodaj 150 g miodu. Mocno zakręć przykrywką, i odstaw na bok w ciepłym miejscu. Na następny dzień przecedź dokładnie przygotowaną miksturę i przelej ja do ciemnej butelki. Tak przygotowany lek przechowuj przez 6 dni w lodówce.
Koniecznie trzy razy dziennie pij po jednej łyżeczce. Nie podawaj go dzieciom, gdyż ma bardzo intensywny smak. Nie mogą go pić także osoby , które mają problemy z dwunastnicą lub posiadają wrzody żołądka.
Na samym początki obierz dokładnie umyty oraz wysuszony imbir. Używając tarki o drobnych oczkach zetrzyj obrane dwa korzenie. Przygotowany chrzan oraz imbir wkładamy do dużego słoika lub pojemnika. Ostygnięta wodę wlej także do słoika. Zakręć oraz dokładnie wymieszaj, następnie na pół godziny odstaw na bok. Po upływie tego czasu przecedź miksturę i dodaj do niego startą skórkę z cytryny oraz miód. Gdy wszystkie składniki są już połączone , włóż słoik do lodówki.
Przechowywanie obu leków jest takie samo, czyli 6 dni.
Recover your password.
A password will be e-mailed to you.