Ciasto jabłkowe z dodatkiem budyniu- tak przygotowany deser jest przepyszny. Musisz koniecznie spróbować.
2 626
Tak przygotowanym ciastem zachwycą się wszyscy z Twojej rodziny.
Idealnie pasuje na każdą uroczystość , czy po prostu pyszny dodatek do aromatycznej kawy. Do tego ciasta potrzebować będziesz bardzo smacznych jabłek.
LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:
15 g skrobi kukurydzianej
250 ml mleka
Jajko
50 g cukru
Pół opakowanie cukru waniliowego
LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO;
2 jajka
100 ml mleka (temperatura pokojowa)
200 g mąki
100 g cukru
Łyżeczka proszku do pieczenia
Pół opakowania cukru waniliowego
2 małe jabłka
Tortownica o wymiarach 18×24 cm
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Na samym początku trzeba zrobić krem. Wszystkie potrzebne składniki wymieszaj ze sobą w garnku. Następnie gotuj do momentu, aż masa będzie przypominała konsystencję budyniu.
2.Przygotowaną oraz chłodną masę przełóż do rękawa cukierniczego, następnie odstaw na bok. Teraz czas na przygotowanie ciasta. W misce za pomocą miksera połącz ze sobą białka oraz cukier waniliowy. Dodaj jajka, cukier, proszek do pieczenia oraz przesianą mąkę.
3.Umyj oraz dokładnie obrzeż jabłka (usuń z nich również gniazda nasienne). Gotowe jabłka pokrój na mniejszą kosteczkę. Do przygotowanego wcześniej ciasta włóż pokrojone jabłka. Na blaszce wlej ciast, następnie zrób kratkę używając przygotowanego budyniu.
Piecz w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 30 minut.