Grzanka z piersi z kurczaka oraz mozzarellą- Nad jej smakiem rozpływa się każdy.
1 127
Idealnym mięsem jest drób gdyż można go połączyć ze wszystkimi składnikami. Mięso z kurczaka można smażyć, dusić, piec, a także świetnie pasuje do sałatek.
Nie musisz być wybitnym kucharzem , aby przygotować pyszny filet z kurczaka. Za pomocą kilku podstawowych składników Twoje danie zachwyci nie jedno podniebienie.
Szybką przekąską do pracy lub między posiłkami jest chrupiąca grzanka ze szpinakiem oraz mozzarellą. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW:
Podwójna pierś z kurczaka
4 kromki chleba
50 g parmezanu
80 g mozzarelli
15 g szpinaku
25 ml oliwy z oliwek
3-4 pomidory
2 ząbki czosnku
Do smaku sól
Do smaku pieprz
WYKONANIE:
1.Czyste filety z kurczaka przetnij na pół , aby powstały dwa osobne kawałki. Każdy kawałek mięsa przetnij wszerz, ale pamiętaj aby nie było głęboko. Na każdej piersi powinno być 5-6 nacięć.
2.Na mniejsze kawałki pokrój mozzarellę , następnie powkładaj ją w nacięte mięso. W plastry pokrój pomidora , którego wkładaj obok mozzarelli. Całe kawałki mięsa przypraw solą oraz pieprzem i oliwą z oliwek. Skrop przygotowane kromki oliwą z oliwek , następnie posmaruj przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
3.Na kromki połóż szpinak a później przygotowanego fileta. Startym parmezanem posyp przygotowane kromki. Papierem do pieczenia wyłóż formę i połóż na niej przygotowane kromki, następnie piecze przez 30 minut w 190 stopniach. To cały przepis!
Tak przygotowaną przekąskę podawaj na gorąco z ulubionymi surówkami. Smacznego!