Ciasto jabłkowe z dodatkiem kwaśnej śmietany oraz czekolady- jest naprawdę pyszne. Całej rodzinie bardzo smakuje.
1 137
Nadaje się idealnie na wiele okazji.
Przygotowanie tego ciasta jest banalnie proste, a jego smak zachwyci każde podniebienie. Tak przyrządzony deser świetnie smakuje przy każdej okazji.
LISTA SKŁADNIKÓW:
2 tabliczki czekolady
1 szklanki mleka
5 jabłek
2 jajka
2-3 łyżek kakao
1 szklanki cukru pudru
2 szklanki śmietany
2,5 szklanki mąki
0,5 szklanki oleju roślinnego
Ulubiony dżem
Małe opakowanie proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
Opakowanie cukru waniliowego
Łyżeczka sody oczyszczonej
PRZYGOTOWANIE:
1. Za pomocą tarki zetrzyj dokładnie umyte oraz obrane jabłka. W osobnej dużej misce wymieszaj ze sobą mleko, olej, jajka, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, mąkę, cukier puder, cukier waniliowy oraz cynamon. Wymieszane składniki połącz wraz z tartymi jabłkami, Blachę o wymiarach 30×40 cm dokładnie posmaruj olejem lub masłem. Otrzymane ciasto przelej do przygotowanej blaszki, następnie w rozgrzanym piekarniku piecz przez pół godziny w 180 stopniach. Ulubionym dżemem wysmaruj górę upieczonego ciasta.
2.Za pomocą kąpieli wodnej rozpuść dokładnie czekoladę, a później delikatnie ją schłodź. Jak czekolada trochę przestygnie, następnie wymieszaj ją ze śmietaną.
Gotową polewą posmaruj przygotowane ciasto. Aby deser piękniej wyglądał, zetrzyj na wierzch czekoladę, Życzę smacznego!