2 jabłka, 3 jajka i mąka. Z tego przepisu można przygotować pyszne ciasto jabłkowo budyniowe.

Pyszne, delikatne ciasto z jabłkami i kremem budyniowym. Ten łatwy przepis jest idealny na specjalne okazje i na co dzień.

Składniki na blachę do pieczenia 18×24 cm

Ciasto

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 100 ml mleka
  • 200g mąki
  • Pół opakowania cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 małe jabłka

Krem

  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 15 g skrobi ziemniaczanej
  • Pół opakowania cukru waniliowego

Przygotowanie

Tuż przed przystąpieniem do przygotowania ciasta wyjmij z lodówki jajka i mleko, aby miały temperaturę pokojową. Najpierw przygotuj krem. W dużym garnku połącz cukier, skrobię i mleko. Mieszankę należy gotować na małym ogniu przez około 10 minut lub do momentu, aż zgęstnieje.

Pozostawić krem budyniowy do ostygnięcia na folii. Następnie przygotować ciasto. Żółtka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wymieszaj mąkę z masą jajeczną i kontynuuj mieszanie.

Jabłka należy wydrążyć i pokroić na kawałki. Rozłóż je równomiernie na blasze do pieczenia. Za pomocą pipety do ciasta zrobić kratkę z kremem. Piec w temperaturze 180°C przez około pół godziny.

Smacznego!

error: Content is protected !!