Ten szybki przepis na ciasto czekoladowe jest łatwy do wykonania i zajmuje tylko 15 minut. Przekonaj się, jakie jest pyszne

W ciągu zaledwie 15 minut możesz upiec pyszne ciasto czekoladowe! Twoi goście będą zachwyceni.

PRZYGOTOWANIE:

Ciasto

  • 4 jajka (przed użyciem wyjmij je z lodówki – powinny być jeszcze w temperaturze pokojowej).
  • 150 g cukru (ok. pół szklanki).
  • 150 ml mleka (ok. 2/3 szklanki).
  • 150 ml oleju
  • 3 łyżki kakao
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 250g mąki pszennej (ok. 1 do 3/4 szklanki).

Polewa

  • 300 ml mleka (ok. 1 do 1/5 szklanki)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka mączki kukurydzianej
  • 30 g cukru (ok. 2 łyżki)
  • 50 ml oleju (3 łyżki).
  • 100g czekolady

PRZYGOTOWANIE:

Za pomocą sitka przesiej mąkę. Następnie ubij jajka z cukrem, a potem powoli dodawaj olej i mleko.

Wymieszaj mąkę, kakao i proszek do pieczenia z masłem. Nie przestawaj mieszać. Gdy ciasto będzie gładkie, przełóż je do wysmarowanej tłuszczem (np. masłem) tortownicy.

Piecz w temperaturze 180° przez 25 minut. Gotowość ciasta możesz sprawdzić za pomocą wykałaczki.

W tym czasie przygotuj polewę,

W rondelku podgrzej mleko. Dodaj olej, cukier, skrobię ziemniaczaną i kakao. Gotuj przez dwie minuty, aż powstaną pęcherzyki powietrza. Następnie dodaj okruchy czekolady.

Po upieczeniu ciasta pokrój je na plastry według własnego uznania i nakłuj dziurki wykałaczką. Rozsmaruj polewę na cieście. Pozostaw do ostygnięcia. Udekoruj według własnego uznania. Smacznego!

error: Content is protected !!