Zielone orzechy są często kojarzone z likierem orzechowym, który jest bardzo aromatycznym alkoholem, często używanym jako baza do słodkich napojów.
Mają one o wiele więcej zastosowań i są bardzo korzystne dla urody i zdrowia. Jak przygotować zielone orzechy, aby uzyskać najlepszy smak i korzyści zdrowotne?
Co organizm otrzymuje z zielonych orzechów?
Zielone orzechy są pyszne i zdrowe. Są świetnym sposobem na wzmocnienie układu odpornościowego i eliminację toksyn z organizmu. Zawierają również witaminę C, która jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Organizm ludzki nie jest w stanie sam jej wytworzyć, więc musi być uzupełniana z pożywieniem.
Witamina C jest aktywatorem wielu enzymów. Zwalcza bakterie powodujące próchnicę zębów, wspomaga wchłanianie żelaza i jest niezbędna do tworzenia kolagenu.
Zielone orzechy mają pozytywny wpływ na pracę wątroby i żołądka. Zmniejszają również zmęczenie i objawy depresji. Można je marynować i używać do robienia przetworów do mięs lub deserów. Ich smak podkreślają wszystkie inne składniki.
Naturalne kosmetyki z orzechów
Kosmetologia jest uznaną dziedziną, w której wykorzystuje się naturalne oleje. Często są one bardzo odżywcze, mają piękne zapachy i mogą być wykorzystywane na wiele sposobów.
Stosowanie oleju z zielonych orzechów włoskich do olejowania włosów może nie tylko wzmocnić ich strukturę i nadać im połysk, ale także zwalczyć uporczywy łupież i nawilżyć skórę głowy. Kobiety chętniej wykorzystują swoje lodówki i spiżarnie do przygotowywania w 100% organicznych kremów, peelingów do ciała i maseczek.
Możesz mieć pewność, że Twój odżywczy olej będzie wysokiej jakości i będzie miał wspaniały zapach naturalnego pochodzenia. Potrzebne są dwie marchewki, siedem zielonych orzechów i oliwa z oliwek lub olej kokosowy. Orzechy należy posiekać i zetrzeć na tarce. Następnie należy skropić marchewki olejem.
W butelce powstanie naturalny olejek do ciała. Docenią go osoby z suchą skórą, egzemą lub zmianami łuszczycowymi. Wiele osób uwielbia jego silne właściwości nawilżające, wyrównujące koloryt skóry i wygładzające blizny.
Domowe sposoby o właściwościach leczniczych
Z 40 kawałków zieleniny zmieszanych z miodem (około 0,55 l) powstanie pyszny miód, który świetnie nadaje się do leczenia stanów zapalnych gardła i innych dolegliwości. Jedna łyżeczka miodu orzechowego dziennie na pusty żołądek może poprawić funkcjonowanie osób cierpiących na anemię, niedoczynność tarczycy lub inne schorzenia oskrzeli.
Likier orzechowy to popularny alkohol, którym można się delektować przy specjalnych okazjach. Sprawdza się również jako domowy środek leczniczy w przypadku problemów żołądkowo-jelitowych, dyskomfortu menstruacyjnego i migrenowych bólów głowy.
Do przygotowania 1 litra brandy potrzeba 12 orzechów, 400 g cukru, kilku ziaren kawy, goździków, soku z cytryny i 2 opakowań cukru waniliowego.
Składniki te łączy się z posiekanymi orzechami i umieszcza w szklanej butelce. Następnie pozostawia się ją do dojrzewania w ciepłym miejscu na około dwa miesiące. Po schłodzeniu mieszaninę przecedzić, a następnie rozlać do odpowiednich butelek.