Ten przepis na babkę z dżemem jest naszym ulubionym. Jest szybki i łatwy, więc każdy znajdzie coś dla siebie.
1 551
Jest to jeden z naszych ulubionych domowych przepisów na babkę z dżemem. Przepis jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Każdy, kto zrobi tą babkę, będzie ją uwielbiał.
Babka z dżemem stanowi wspaniały dodatek do porannej kawy lub herbaty. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Można ją szybko upiec i stworzyć pyszne, uniwersalne ciasto na każdą okazję.
Składniki:
2 jajka
50 g cukru
8g cukru waniliowego
50ml oleju słonecznikowego
100ml mleka
16g proszku do pieczenia
20g masła
200g mąki pszennej
dżem morelowy
wiórki kokosowe dla nadania pysznego smaku
Jak przygotować:
Połącz jajka i cukier w misce.
Połącz mleko i mąkę. Wymieszaj mąkę z olejem roślinnym, a następnie dodaj ją do masy.
Mieszaj mąkę, aż powstanie ciasto. Dodaj do ciasta proszek do pieczenia.
Wysmaruj masłem małą formę do pieczenia. Lekko posyp mąkę na wierzchu masła, a następnie dodaj połowę ciasta.
Rozprowadź dżem na cieście, a następnie przykryj je połową ciasta. Piecz w temperaturze 180°C przez 30 minut. Rozłóż dżem na babeczkach i udekoruj je wiórkami kokosowymi. Smacznego!