Ptyś z dodatkiem wiśni- Każdy musi spróbować ten pyszny deser. Jego smak jest niesamowity.
883
Z wielką przyjemnością przygotujesz pyszny oraz bardzo szybki deser z dodatkiem owoców, który posmakuje każdemu. Jego smak jest rewelacyjny i rozpływa się w ustach. Zapraszam na przepis!
LISTA SKŁADNIKÓW NA CIASTO:
130 g masła
350-400 g mąki pszennej
4 żółtka
100 g cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
LISTA SKŁADNIKÓW NA KREM:
130 g cukru
4 białka
3 łyżki skrobi kukurydzianej
1 opakowanie cukru waniliowego
400 g kwaśnej śmietany ( 20%)
100 g wiśni +łyżeczka skrobi
SPOSÓB WYKONANIA:
1.Wymieszaj w misce żółtka z dodatkiem 100 g cukru oraz miękkim masłem.
2.Potem przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia dodaj , wymieszaj dokładnie , następnie zagnieć na jednolite oraz gładkie ciasto. Podziel na dwie części przygotowane ciasto ( jedna ma być większa od drugiej).
3.Folią spożywczą owiń ciasta, następnie przez 30 minut przechowuj w lodówce.
4.Na sztywno ubij biała w wysokiej misce za pomocą miksera. Dodawaj stopniowo cukier waniliowy, cukier, skrobię oraz śmietanę. Przygotowana masa powinna być gładka oraz puszysta.
5.Wiśnie umyte oraz bez pestek posyp skrobią.
6.Przygotuj blachę o wymiarach 30 x 32 cm, następnie wyłóż ją papierem do pieczenia, a później większy kawałek ciasta równomiernie rozłóż,
7.Na rozłożone ciasto wylej przygotowaną masę i układaj na niej wiśnie.
8.Za pomocą tarki na grubych oczkach zetrzyj mniejszy kawałek ciast i posyp całą powierzchnię z wierzchu ciasta.
9.Piecz przez 40-45 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni. To wszystko!
Cukrem pudrem oprósz obficie cała powierzchnię schłodzonego ciasta. Życzę smacznego!