Pyszne ciasto- Przez połączenie wszystkich smaków na pewno się jemu nie oprzesz. Każdy będzie pod wrażeniem.
5 010
Nikt się nie oprze deserowi, które jest proste oraz bardzo pyszne. Według przepisu poniżej przygotujesz ciasto szybko i na pewno wszyscy będą pod wrażeniem. Zapraszam na przepis!
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA CIASTO:
7 łyżek cukru
7 białek
3 łyżki letniej wody
7 łyżek mąki pszennej
POTRZEBNE SKŁADNIKI NA KREM:
6 łyżek mąki pszennej
250 g margaryny
7 łyżek cukru
50 g czekolady
Opakowanie bitej śmietany
800 ml mleka
7 żółtek
Łyżka skrobi kukurydzianej
POTRZEBNE SKŁADNIKI DO NASĄCZANIA CIASTA:
Trochę rumu
100 ml mleka
SPOSÓB WYKONANIA:
1. Wykonanie ciasta
Siedem białek ubij za pomocą miksera w wysokiej misce, następnie dodawaj stopniowo cukier, mąkę oraz wodę. Wysmaruj formę olejem przełóż do niej gładkie oraz jednolite ciasto. Piecz przez 25 minut w rozgrzanym piekarniku do 160 stopni. Gdy ciasto wystygnie, za pomocą patyczka do szaszłyków ponakłuwaj ciasto i przygotowaną mieszanką mleka z rumem dokładnie nasącz ciasto.
2. Wykonanie kremu
Żółtka wymieszaj w misce z 100 ml mleka, cukrem, mąką oraz skrobią. Resztę mleka zagotuj w garnku, gdy zacznie wrzeć dolej do niego przygotowaną mieszankę i mieszaj często, przez 5 minut na małym ogniu gotuj. Przygotowaną masę do wystygnięcia odstaw na bok, następnie dodaj do niej miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Otrzymanym kremem posmaruj całą powierzchnię ciasta.
3. Zgodnie z informacją na opakowaniu przygotuj bitą śmietanę i posmaruj nią wierzch ciasta. To cały przepis!
Startą na tarce o drobnych oczkach czekoladą, posyp obficie całą powierzchnię schłodzonego ciasta. Życzę smacznego!