Sałatka jarzynowa- tak przygotowana na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie. Zapraszam na przepis.

Przepis szefa kuchni- na klasyczną jarzynową sałatkę bez dodatku majonezu- łyżkami możesz ją jeść.

 

Nie znajdziesz ani grama majonezu w tak prostej przygotowanej sałatce. Zamiast tłustego majonezu, użyć możesz lekkiego sosu z jogurtu. Takie zastąpienie składników każdemu bardzo smakuje! Pod bieżącą wodą wyszoruj za pomocą szczoteczki dokładnie ziemniaki.

 

 

LISTA SKŁADNIKÓW:
  • 2 kg ziemniaków
  • 3 jajka
  • 10 średnich kiszonych ogórków
  • Cebula
  • Pół kg marchewki, groszku oraz kukurydzy
  • 300 g jogurtu greckiego
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki musztardy
  • Pieprz naturalny, sól

 

WYKONANIE:

1.W osolonej wodzie ugotuj wraz ze skórką ziemniaki, następnie w grubą kostkę je pokrój.

2.Na twardo ugotuj jajka, posiekaj, ale pamiętaj nie za drobno. Używając ostrego noża pokrój ogórki w kostkę.

3. Smaż na złoty kolor pokrojona w kostkę cebulę. Wymieszaj w dużej misce ogórki, ziemniaki, cebulę oraz odsączone warzywa. Czas na przygotowanie sosu: musztardę wymieszaj z jogurtem, dodaj sól , pieprz oraz sok z cytryny. Przygotowanym sosem zalej warzywa, całość wymieszaj delikatnie, po czym możesz podawać przygotowaną sałatkę.

 

W szybkim czasie zniknie z Twojego stołu , tak pyszna sałatka.

error: Content is protected !!