Sałatka jarzynowa- tak przygotowana na pewno posmakuje całej Twojej rodzinie. Zapraszam na przepis.
1 119
Przepis szefa kuchni- na klasyczną jarzynową sałatkę bez dodatku majonezu- łyżkami możesz ją jeść.
Nie znajdziesz ani grama majonezu w tak prostej przygotowanej sałatce. Zamiast tłustego majonezu, użyć możesz lekkiego sosu z jogurtu. Takie zastąpienie składników każdemu bardzo smakuje! Pod bieżącą wodą wyszoruj za pomocą szczoteczki dokładnie ziemniaki.
LISTA SKŁADNIKÓW:
2 kg ziemniaków
3 jajka
10 średnich kiszonych ogórków
Cebula
Pół kg marchewki, groszku oraz kukurydzy
300 g jogurtu greckiego
Łyżeczka soku z cytryny
2-3 łyżki musztardy
Pieprz naturalny, sól
WYKONANIE:
1.W osolonej wodzie ugotuj wraz ze skórką ziemniaki, następnie w grubą kostkę je pokrój.
2.Na twardo ugotuj jajka, posiekaj, ale pamiętaj nie za drobno. Używając ostrego noża pokrój ogórki w kostkę.
3. Smaż na złoty kolor pokrojona w kostkę cebulę. Wymieszaj w dużej misce ogórki, ziemniaki, cebulę oraz odsączone warzywa. Czas na przygotowanie sosu: musztardę wymieszaj z jogurtem, dodaj sól , pieprz oraz sok z cytryny. Przygotowanym sosem zalej warzywa, całość wymieszaj delikatnie, po czym możesz podawać przygotowaną sałatkę.
W szybkim czasie zniknie z Twojego stołu , tak pyszna sałatka.