Wołowe kotleciki- Lepszych nie jadłam. Spróbuj koniecznie tego wspaniałego przepisu.
728
Piękny aromat smażonych się kotletów, zawsze unosi się po całym domu.
Gdy mowa jest o mielonych kotletach to zazwyczaj przygotowuje się z mięsa drobiowego lub wieprzowego. Gdy zrobiłam wołowe kotlety to zauważyłam , że są delikatne, soczyste oraz bardzo smaczne. Spróbuj, a zobaczysz jakie są pyszne!
LISTA SKLADNIKÓW:
500 g mięsa mielonego wołowego
100 g kromek chleba
2 cebule
50 ml mleka
2 jajka
100 g mąki pszennej
50 ml oleju słonecznikowego
Pieprz mielony czarny do smaku
Sól do smaku
WYKONANIE:
1.Obierz cebulę, w drobną kosteczkę pokrój i zeszklij na patelni z dodatkiem oleju. Ostaw , aby trochę przestygła , następnie połącz z mięsem mielonym wołowym.
2.Przez 5 minut namaczaj kromki chleba bez skórek, następnie mocno wyciśnij oraz dodaj do mięsa. Później dodaj jajka oraz przypraw solą i pieprzem , całość dokładnie wymieszaj.
3.Z przygotowanego mięsa uformuj małe kotleciki, następnie w mące obtocz i smaż na patelni rozgrzanej z dodatkiem oleju , po obydwu stronach na złoty kolor. To wszystko!
Kotlety przełóż do miski przed podaniem, następnie na każdego odrobinę masła nałóż i drugą miską na 30 minut przykryj. Z ulubionymi dodatkami zawsze podawaj oraz z surówek ze świeżych warzyw. Życzę smacznego!