Ziemniaczano- marchewkowe placki- Dzięki połączeniu tych smaków uzyskasz przepyszne danie.
756
Cała moja rodzina uwielbia ziemniaczane placki w każdej postaci i dlatego bardzo często robię je na obiad.
Jakiś czas temu przygotowałam ziemniaczano-marchewkowe placki i od tamtej pory moje dzieci się nimi zajadają. Od pierwszego kęsa się w nich zakochały. Koniecznie spróbuj, a zobaczysz jakie są pyszne!
LISTA SKŁADNIKÓW:
3 ziemniaki
Marchew
Cebula
Jajko
5 łyżek oleju słonecznikowego
2 łyżki stołowe mąki pszennej
Czarny pieprz mielony do smaku
Sól do smaku
WYKONANIE:
1.O drobnych oczkach na tarce zetrzyj obraną oraz umytą marchew. Obierz cebulę i posiekaj drobno.
2.Na patelni z dodatkiem oleju podsmaż marchew oraz cebulę.
3.Obierz, umyj oraz zetrzyj o grubych oczkach na tarce ziemniaki . Odsącz nadmiar wody.
4. Wymieszaj ziemniaki z podsmażonymi warzywami, dodaj pieprz, sól, jajko oraz mąkę, całość dokładnie wymieszaj.
5. Na rozgrzaną patelnię wlej olej i smaż na złoty kolor po obydwu stronach małe placuszki. To wszystko!
Aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsącz je za pomocą ręcznika papierowego, na gorąco podawaj z dodatkiem kleksa z kwaśnej śmietany. Życzę smacznego!