Czekolada na gorąco – Delikatna i aromatyczna, smakuje jak z najlepszej kawiarni.
1 165
Kiedyś jak robiłam czekoladę to po prostu roztapiałam tabliczkę czekolady w mleku. Według przepisu mojego znajomego , aby przygotować ten napój potrzebne będą ziarenka pieprzu. Jakiś czas temu podarował mnie prawdziwą czekoladą gorącą , już teraz wiem która jest lepsza. Na szczęście podarował mi także ten cudowny przepis.
Pikantna prawdziwa gorąca czekolada podawana jest obok biura w kawiarni. Jej smak jest prawdziwy i do tego przepyszny. Sekretem są przyprawy oraz naturalny o wysokiej jakości kakaowy proszek. Poniżej znajdziesz cały przepis.
LISTA SKŁADNIKÓW:
600 ml mleka
Pół łyżeczki cukru trzcinowego
½ łyżeczki w proszku kakao
2 sztuki cynamonu
Pół wanilii
7 goździków
Gwiazdkowy anyż
Kolendra
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Do rondla wlej mleko. Aby się mleko nie przepalano zwilż garnek wodą. Dodaj laski wanilii, cynamonu, gwiazdki anyżu , kolendrę oraz goździki.
2.Dodaj również paprykę czerwoną oraz ćwierć łyżeczki muszkatołowej gałki. Cukier także dodaj do gotującego się mleka. Dokładnie wszystko wymieszaj , aż zagotuje się przygotowany napój. Dodaj kakao w proszku dobrej jakości. Ponownie wymieszaj. Przygotowaną czekoladę gotuj 1-2minuty, następnie wyłącz ogień. Wszystkie pływające przyprawy wyjmij z garnka.
3.Otzrymasz cztery porcje napoju z tych wszystkich składników. Do czekolady jako dodatek dodaj małe pianki. Ten przepis daje pięknie pachnącą oraz bardzo delikatną czekoladę. Świetnie pasuje na zimowe wieczory. Szczególnie jak owiniesz się w koc oraz włączysz ulubiony film. Życzę miłego spędzenia czasu!