Kruche ciasteczka- które robiła moja mama, rozpływają się w ustach
9 062
Jestem pewna ,że właśnie te ciasteczka są najlepsze. Dzięki temu, że są delikatne to rozpływają się w ustach.
Rewelacyjnie pachną wanilią. Zawsze znikają w szybkim czasie. Najlepsze jest to, że w bardzo szybkim czasie je przygotujesz. Ich prostota jest na prawdę niesamowita. Jeśli lubisz kruche ciasto to koniecznie skorzystaj z tego przepisu.
LISTA SKŁADNIKÓW:
2 szklanki mąki
2 żółtka
200 gram zimnego masła
Łyżeczka proszku do pieczenia
16 gram cukru waniliowego
2/3 szklanki cukru pudru
Dodatkowo:
Czekolada
PRZYGOTOWANIA:
1.Na stolnicę wsyp mąkę. Posiekaj masło i dodaj do mąki wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie ze wszystkich składników wyrób ciasto. Włóż do foli gotowe ciasto i odstaw go na godzinę do lodówki. Po upływie tego czasu rozwałkuj ciasto na około 2-3 mm. Za pomocą foremek wycinaj ciasteczka.
2. Na blachę połóż papier do pieczenia, następnie układaj powycinane ciasteczka. Zachowaj odstępy między ciasteczkami, gdyż one jeszcze urosną. Piecz je około 10-20 minut. W 180 stopniach. Gdy ciasteczka ostygną przystrój je czekoladą lub lukrem.