Pulpety wołowe z dodatkiem warzyw. Smakują lepiej od tradycyjnych pulpetów.
662
Szybko przygotujesz pyszne i delikatne pulpeciki, które upieczesz w piekarniku.
Podczas pieczenia się pulpetów, masz czas na miłą rozmowę z bliską Ci osobą . Zapraszam na przepis.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Mięso mielone wołowe – 400 gram
Woda -100 ml
Cebula
Marchew
Ziemniaki- 2 sztuki
Jajko
Papryki- 3 sztuki
Koncentrat pomidorowy – 200 gram
Bułka tarta- 75 gram
Mielona czerwona papryka- 1 łyżeczka
Kminek- 0,5 łyżeczki
Sól- 2 łyżeczki
Mielony czarny pieprz- 1 łyżeczka
Pół pęczka natki pietruszki
Olej słonecznikowy -100 ml
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Do miski wlej olej słonecznikowy, wodę dodaj sól oraz koncentrat pomidorowy. Do mięsa mielonego dodaj cebulę drobno pokrojoną ,jajko, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz sól wszystko dokładnie wymieszaj. Umyte ziemniaki oraz marchew pokrój w talarki. Dokładnie umyj paprykę , oczyść ją i pokrój w paski o średniej wielkości.
2. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego. Uformuj z mięsa małe pulpeciki i układaj na warzywach , następnie zalej sosem pomidorowym. Naczynię przykrych folią aluminiową i piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Po upływie tego czasu zdejmij folię i piecz przez 10 minut.
Już są gotowe pyszne pulpeciki wołowe z warzywami. Podawaj je z ryżem lub puree ziemniaczanym, lub jedz je samodzielnie. Życzę smacznego!