Nicejska sałatka z tuńczykiem- smak, który pozostanie z Tobą na długi czas.

Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni zachęcam Cię do zrobienie sałatki nicejskiej. Połączenie smaków sprawia, że masz ochotę na więcej. Smak, który zapamiętasz na długi czas.. To zaczynamy!

 

LISTA SKŁADNIKÓW:

 

  • 200 gram konserwowej fasolki szparagowej zielonej
  • 200 gram konserwowej fasolki białej
  • 400 gram konserwowej kukurydzy
  • 2 ziemniaki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • Sałata
  • Ząbek czosnku
  • 370 gram tuńczyka w puszce
  • 100 gram oliwek
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • 0,5-1 łyżeczki cukru
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu winnego
  • Do smaku sól
  • Pieprz

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

 

1. Do miski wlej oliwę z oliwek , musztardę , ocet winny dodaj sól, cukier, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek wszystko dokładnie wymieszaj. Na 20 minut odstaw połączone ze sobą składniki.

2. Na twardo ugotuj jajka, umyj i ugotuj w osolone wodzie ziemniaki do miękkości. Z zalewy odsącz fasolę, zalej ją wrzątkiem na około 6 minut, następnie zahartują ją na sitku polewając zimną wodą.

3. Na talerzu ułóż liście sałaty, skrop je octem winny, następnie układaj pokrojone w talarki ziemniaki na brzegu talerza oraz jajka , na pół przekrój pomidory koktajlowe.

4. Wymieszaj odsączoną z zalewy fasolę oraz fasolkę szparagową, pokrój w plasterki oliwki i dodaj do fasoli , wszystko dokładnie wymieszaj

5. Na środku talerza połóż mieszankę, następnie rozdrobnij na niej tuńczyka i polej dressingiem, który przygotowałaś wcześniej. To już wszystko!

 

Jeśli chcesz przed podaniem wymieszaj składniki (oprócz jajka), podawaj na liściach sałaty i pokrojonym jajkiem. Zrób jak masz ochotę. Życzę smacznego!

error: Content is protected !!