Nicejska sałatka z tuńczykiem- smak, który pozostanie z Tobą na długi czas.
1 152
Jeżeli lubisz eksperymentować w kuchni zachęcam Cię do zrobienie sałatki nicejskiej. Połączenie smaków sprawia, że masz ochotę na więcej. Smak, który zapamiętasz na długi czas.. To zaczynamy!
LISTA SKŁADNIKÓW:
200 gram konserwowej fasolki szparagowej zielonej
200 gram konserwowej fasolki białej
400 gram konserwowej kukurydzy
2 ziemniaki
8 pomidorków koktajlowych
Sałata
Ząbek czosnku
370 gram tuńczyka w puszce
100 gram oliwek
2 jajka
2 łyżeczki musztardy dijon
0,5-1 łyżeczki cukru
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu winnego
Do smaku sól
Pieprz
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Do miski wlej oliwę z oliwek , musztardę , ocet winny dodaj sól, cukier, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek wszystko dokładnie wymieszaj. Na 20 minut odstaw połączone ze sobą składniki.
2. Na twardo ugotuj jajka, umyj i ugotuj w osolone wodzie ziemniaki do miękkości. Z zalewy odsącz fasolę, zalej ją wrzątkiem na około 6 minut, następnie zahartują ją na sitku polewając zimną wodą.
3. Na talerzu ułóż liście sałaty, skrop je octem winny, następnie układaj pokrojone w talarki ziemniaki na brzegu talerza oraz jajka , na pół przekrój pomidory koktajlowe.
4. Wymieszaj odsączoną z zalewy fasolę oraz fasolkę szparagową, pokrój w plasterki oliwki i dodaj do fasoli , wszystko dokładnie wymieszaj
5. Na środku talerza połóż mieszankę, następnie rozdrobnij na niej tuńczyka i polej dressingiem, który przygotowałaś wcześniej. To już wszystko!
Jeśli chcesz przed podaniem wymieszaj składniki (oprócz jajka), podawaj na liściach sałaty i pokrojonym jajkiem. Zrób jak masz ochotę. Życzę smacznego!