Sycący i delikatny posiłek gości codziennie u mnie w domu. Lubię gotować takie posiłki, które sprawiają przyjemność moim bliskim. Spróbuj, a przekonasz się jakie jest pyszne.
LISTA SKŁADNIKÓW:
-
400 gram piersi z kurczaka
-
300 gram ziemniaków
-
Marchew
-
Cebula
-
400 gram białej kapusty
-
200 gram buraków
-
3 litry wody
-
Łyżka octu
-
Łyżeczka cukru
-
2 jajka
-
2 łyżki koncentratu pomidorowego
-
3 ząbki czosnku
-
150 gram mąki pszennej
-
Koperek
-
Olej słonecznikowy do smaku
-
Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. Przez 40-50 minut gotuj bez skóry pierś z kurczaka. Następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia, później oddziel od kości i pokrój w kosteczkę.
2. W wywarze po mięsie gotuj przez 15 minut pokrojone w kostkę ziemniaki , dodaj również poszatkowaną kapustę i pokrojone mięso. Na patelnię wlej olej i podsmaż drobno pokrojoną cebulę oraz marchew startą na tarce o grubych oczkach. Jak cebula zacznie się rumienić , wrzuć ją do reszty składników w garnku.
3. Przez 5-10 minut podsmaż na patelni buraki, które wcześniej obierz i pokrój w cienkie słupki, następnie pod koniec smażenia dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, cukier oraz sól. Smaż jeszcze przez 2-3 minuty, a po tym czasie dodaj do reszty w garnku.
4. Czas na przygotowanie klusek: Do miski wbij jajka dodaj sól oraz mąkę. Przygotowane ciasto przełóż do rękawa cukierniczego i wyciskaj kluski do gotującej się zupy. Na sam koniec przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy z posiekanym koperkiem. Na małym ogniu pod przykryciem duś przez 5 minut. To już wszystko!
Przed nałożeniem barszczu na talerz, pozostaw go jeszcze aby się parzył przez około 30 minut. Aby zupa miała bardziej intensywny kolor, zetrzyj świeżego buraka na grubych oczkach. Możesz podawać przygotowaną pyszną zupę. Życzę smacznego!