Surówka ,, Prowansalska”- podana na każdą okoliczność. Jej smak pozostanie z Tobą na długo.
8 216
Przygotowana w prosty i bardzo szybki sposób surówka, która zawiera wiele witamin doskonale pasuje do dań mięsnych. Za pomocą kilku składników posiłek uzyska lepszy smak. Zapraszam na przepis poniżej.
LISTA SKŁADNIKÓW:
Kilogram białej kapusty
Marchewka
Czerwona papryka
Ząbek czosnku
50 ml oleju słonecznikowego
100 ml wody
4 łyżki octu (6%)
50 gram cukru
Łyżeczka soli
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Drobno posiekaj kapustę , następnie przełóż ją do dużej miski , wsyp łyżeczkę cukru i soli. Ugniataj dłonią, aż zacznie puszczać sok.
2. Dokładnie umyj paprykę , następnie usuń gniazdo nasienne. Następnie pokrój w drobniutkie słupki i dokładnie wymieszaj z kapustą.
3. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewką startą na grubych oczkach.
4. Do smaku dopraw olejem oraz octem i dokładnie wymieszaj.
5. w misce ubij kapustę, przykryj talerzem oraz dociąż słoikiem z wodą. Przechowuj w lodówce przez 3-4 godzin. Danie gotowe!
Na świeżo jedz do siedmiu dni lub przełóż do czystego słoika. Wtedy podasz szybko surówkę do przygotowanego obiadu. Życzę smacznego!