Czekoladowa rolada- szybki i prosty przepis na deser bez piecznie, który zachwyci wszystkich swoim smakiem.
1 119
Każdy lubi jeść deser, który przygotuje się samodzielnie w domu i z dobrej jakości składników. Pięknie wyglądająca rolada kusi do skosztowania choćby kawałka. Zapraszam na przepis.
1. Za pomocą blendera zmiel czekoladowe ciasteczka i dodaj do nich mleko, cukier i kakao. Dokładnie wymieszaj i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto.
2. Gotowe ciasto uformuj w kształt kuli, następnie owiń go folią i przełóż do lodówki na 10-15 minut.
3. Teraz możesz przygotować nadzienie : do miski włóż serek mascarpone dodaj cukier oraz krople wanilii wszystko dokładnie wymieszaj.
4. Na foli rozwałkuj czekoladowe ciasto.
5. Połóż na nie druga warstwę foli i zacznij formować ciasto w prostokąt. Powoli zdejmuj folię, na cieście rozkładaj równomiernie krem , ale pozostaw 1,5 cm wolnego miejsca od krawędzi.
6. Za pomocą foli pod ciastem , zacznij formować rulon z całego ciasta.
7. Włóż do lodówki na kilka godzin gotową roladę. Życzę smacznego!