Z tego przepisu powstaje pyszne ciasto z jogurtowym lukrem. Nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności. Każdy może je zrobić.

Dziś chciałabym się z Wami podzielić przepisem na pyszne kruche ciasto. Będzie takie jak to, które dostaniesz w swojej ulubionej cukierni.

 

Jest to delikatne, kruche ciasto, które jest jednocześnie pyszne i sycące. Ten deser nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych. To ciasto zrobi wrażenie na wszystkich Twoich gościach.

 

Do przygotowania ciasta potrzebne będą następujące składniki:

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 70 ml roztopionego masła
  • 70g cukru pudru
  • 200g mąki pszennej
  • Dodaj szczyptę soli
  • Skórka z cytryny (starta),
  • 2 żółtka

 

Składniki na nadzienie:

  • 400 g jogurtu o smaku waniliowym,
  • 2 białka jaj
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru

 

Przygotowanie:

W misce połącz cukier i dwa żółtka. Połącz te składniki. Wymieszaj masło, aż się rozpuści.

Wmieszaj do tej mieszanki mąkę, proszek do pieczenia i sól. Mieszaj składniki, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite.

Podziel ciasto na dwie równe porcje, zawiń każdą z nich w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut.

Kiedy ciasto się rozmrozi, wyjmij je z zamrażarki i rozłóż folię. Przygotuj formę do pieczenia i wyłóż ją papierem do pieczenia. Umieść pierwszą porcję ciasta na dnie formy do pieczenia.

Następnie przygotuj krem. Ubij śmietanę, łącząc w misce białka z cukrem. W misce wymieszaj jogurt o smaku waniliowym. Do drugiej miski wsyp 50 g mąki.

Tę mieszankę należy równomiernie rozprowadzić w foremce. Drugą część ciasta należy zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Tą tarką przykryć krem. Piec przez 30 minut w temperaturze 180°C.

 

Gotowe! Smacznego!

error: Content is protected !!