Jesienią i zimą nasz organizm jest bardziej podatny na przeziębienia i inne choroby. Jest jednak wyjście z sytuacji.
Polska kuchnia nie docenia czosnku. A szkoda. Od lat jest on znany ze swoich zdrowotnych właściwości.
Jest naturalnym wsparciem dla organizmu, m.in. w walce z nadciśnieniem, bólami stawów i stawów, zapaleniem oskrzeli. W połączeniu z liściem laurowym tworzy wyjątkowy napar, który wzmacnia odporność organizmu. Jest to szczególnie ważne przy zimowych chorobach i jesiennych przeziębieniach.
Czosnek – jego właściwości i zalety
Czosnek jest jednym z podstawowych elementów medycyny naturalnej. Nie jest zaskoczeniem, że czosnek zawiera wiele substancji, które są kluczowe dla zdrowia i dobrego samopoczucia całego naszego organizmu. Wpływa na układ odpornościowy i wzmacnia go w okresie wzmożonych zachorowań.
Przeciwwirusowe właściwości allicyny, która znajduje się w składzie czosnku, są silne. Zwolennicy zdrowego odżywiania, racjonalnej diety i zdrowego trybu życia zauważyli niesamowite walory odżywcze tego warzywa. Okazuje się, że czosnek może zmniejszać apetyt i prowadzić do utraty wagi.
Czosnek może być również stosowany w leczeniu cukrzycy i innych schorzeń, takich jak alergie. Wyjątkowy smak czosnku sprawia, że jest on świetnym dodatkiem do wielu potraw. Jego intensywny aromat sprawi, że będą one jeszcze smaczniejsze i bardziej kuszące.
Liść laurowy – co musisz wiedzieć?
Czosnek to nie jedyne warzywo, którego nie umiemy wykorzystać. Cennym składnikiem jest również liść laurowy. Połączenie tych dwóch składników pozwala na przygotowanie wyjątkowej i leczniczej herbaty.
Liście laurowe działają przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo. To tylko kilka z wielu korzyści, jakie oferują! Dzięki wysokiej zawartości cineolu i eugenolu liście laurowe są naturalnie zdolne do leczenia różnych schorzeń.
Obejmują one różne choroby układu sercowo-naczyniowego. Liście laurowe mogą również obniżać poziom cholesterolu, który wzrasta wraz z wiekiem i złymi nawykami żywieniowymi.
Jak przyrządzić herbatę ziołową?
Do przygotowania naparu z liści laurowych i czosnku potrzebne są tylko 3 składniki. Są to:
- 2 ząbki czosnku
- 3 suszone liście laurowe
- 1/2 l wody
W małym rondelku zagotować 0,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia liście laurowe i wodę. Gotować jeszcze przez 3 minuty. Na koniec dodać do rondelka zmiażdżony czosnek. Po ostygnięciu napar należy odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Zaleca się picie co najmniej 2 szklanek dziennie, aby osiągnąć najlepsze rezultaty. Można również dodać miód, aby wzmocnić smak.
Kto może pić herbatę z liściem laurowym i czosnkiem?
Jeśli chodzi o herbatę z czosnkiem i liściem laurowym, ważny jest umiar. Zbyt duża ilość może powodować bóle głowy i senność. Herbata nie jest odpowiednia dla wszystkich.
Jest ona szczególnie szkodliwa dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Kolejnym przeciwwskazaniem jest konieczność stałego przyjmowania leków. O tym, czy pacjent może spożywać napar, powinien zadecydować lekarz prowadzący.