Domowa kiełbaska z uda kurczaka- pyszna i szybka w zrobieniu. Oto przepis.

Przepis ten znam już od kilku lat i sprawdza się za każdym razem, jemy tą kiełbasę na kolację i jesteśmy zachwyceni.

 

Gdy zaczęłam robić kiełbasę z udka z kurczaka przestałam kupować już w sklepie kiełbasy. Nie ma takiej możliwości, żeby jakaś kiełbasa dorównała smakiem domowej.

 

Moja teściowa jest zachwycona tą kiełbasą i poprosiła mnie o przepis. Aby zrobić kiełbasę z udek kurczaka potrzebna będzie wolna godzina i 1 kilogram udek. Jestem pewna ze już nigdy nie kupisz kiełbasy w sklepie.

 

SKŁADNIKI:
  • Udka z kurczaka- 1 kilogram
  • Czosnek- 3 ząbki
  • Czarny pieprz mielony, sól i papryka do smaku

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

1.  Oddziel mięso od kości, następnie zalej wodą i ugotuj.

2. Wraz z czosnkiem zmiel w maszynce mięso lub pokrój je drobno. Dodaj przyprawy czyli pieprz, paprykę i sól, następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Do mięsa wlej odrobinę chłodnego bulionu drobiowego i wymieszaj dokładnie. Przygotowane tak mięso przykryj folią aluminiową i przechowuj w lodówce 10-12 godzin. Gdy już ten czas minie, rozwiń folię spożywczą i wsyp na nią paprykę czerwoną i połóż na nią mięso mielone. Dokładnie zwiń w rolkę i zawiąż sznurkiem.

3. Tak przygotowaną kiełbasę włóż do formy i piecz w 180 stopniach. Doprawiać kiełbasę możesz według swojego gustu. Gdy lubisz bardziej pikantne to dodaj więcej pieprzu lub czosnku. Jeśli lubisz to poeksperymentuj z przyprawami.

 

 

Naturalne danie, które nie zawiera chemii. Spróbuj zrobić też boczek własnej roboty, zobaczysz smak też Cię zachwyci.

error: Content is protected !!