Pyszna i szybka przekąska pomidorowa. Robię często na kolację.
1 456
Przekąska pomidorowa jest nie zwykle szybka w wykonaniu a do tego mega pyszna. Często jadamy ja na kolację, wszyscy są zachwyceni jej smakiem.
Jeśli lubisz wytrawne smaki, to ta przekąska jest wręcz idealna dla Ciebie. Zrób ją dla rodziny czy nawet na jakieś przyjęcie, a zobaczysz ze zniknie jako pierwsza ze stołu.
Fajne jest to ,że każdy na pewno będzie umiał ją zrobić. Jeżeli chcesz szybko zrobić tą przekąskę to kup ciasto francuskie , na pewno będzie szybciej niż miałabyś zrobić własnoręcznie.
Jeśli jednak umiesz i masz czas to zrób sama ciasto francuskie. Smak przekąski na pewno będzie lepszy.
SKŁADNIKI:
250 gram ciasta francuskiego
2 pomidory
50 ml mleka
1 ząbek czosnku
Pęczek bazylii
Do smaku oliwa z oliwek
Pieprz czarny mielony
Sól
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1.Na formę do pieczenia wyłóż ciasto francuskie. Za pomocą noża podziel na równe kształty, posmaruj każdy kawałek mlekiem. Pokrój pomidory w plastry, następnie połóż na każdym kawałku ciasta. Dopraw do smaku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15-20 minut.
2. Gdy ciasto się piecze , masz czas na bazylię i czosnek. Posiekaj je drobno, następnie dokładnie wymieszaj dodając kilka kropli oliwy. Po wyjęciu upieczonej przekąski , posmaruj zrobionym sosem i dopraw do smaku.
I to wszystko. Przekąska jest gotowa! Życzę smacznego!