Wyśmienite pieczone kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem twarogu. Przepis, który sprawdza się za każdym razem.
1 570
Czy jest ktoś kto nie lubi kotletów mielonych? Doskonały dodatek do obiadu z frytkami czy ziemniakami.
Kotlety smażone na oleju są niestety tłuste. Warto spróbować nowego przepisu na delikatne i lekkostrawne kotleciki. Staje się to dzięki składnikowi, który nikt by nie pomyślał żeby dodać.
Dodatkowym plusem jest to ,że pieczemy je w piekarniku a nie smaży na patelni. Spójrz na poniższy przepis i bierz się do roboty.
Przygotuj:
Na kolety potrzebne składniki:
500 gram mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego)
2 jajka
200 gram twarogu
50 ml wody
50 gram bułki tartej
2 cebule
2 ząbki czosnku
łyżeczka soli
mielony czarny pieprz
Do przygotowania sosu potrzeba:
150 gram śmietany
30 gram masła
250 ml wrzącej wody
30 gram mąki pszennej
pieprz i sól
Sposób wykonania:
1. Do miski wrzuć twaróg. Mikserem dokładnie wymieszaj. Dodaj mięso, jajka, przyprawy, dokładnie wszystko połącz. Rozdrobnij w blenderze czosnek i cebulę, następnie dodaj do miski z mięsem.
2. W osobnej misce do bułki tartej dodaj wodę, wymieszaj i przełóż do mięsa. Na blachę połóż papier do pieczenia lub wysmaruj olejem. Za pomocą łyżki uformuj kotlety, umieść je na blachę. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30-35 minut w 180 stopniach.
3. Do garnka włóż masło i rozpuść je, następnie dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj. Na małym ogniu gotuj przez około dwie minuty , następnie dodaj wodę. Przypraw pozostałymi przyprawami i dodaj śmietanę. Gotuj przez 4 minuty i od czasu do czasu mieszając.
4. Upieczone kotlety wyjmij z piekarnika i zalej gotowym sosem. Tak przygotowane danie możesz dodać do ugotowanych ziemniaków, ryżu jak i kaszy.