Zdrowy i błyskawiczny deser owsiany, przygotujesz go w kilka minut i zaledwie z 3 składników

Miłośnikom czekoladowych przysmaków czasem może być trudno znaleźć deser, który będzie opierał się na ich ulubionym składniku, ale przy tym pozostanie zdrowy – wszak czekolada ma to do siebie, że do najzdrowszych niestety nie należy. Na szczęście ten przepis przyjdzie Wam z pomocą! Wystarczą trzy proste składniki i kilka minut, by przygotować doskonały czekoladowy deser, który nie sprawi problemów nawet największym kuchennym amatorom.

 

 

Co ważne, jednym z jego składników są płatki owsiane, które posiadają wiele prozdrowotnych właściwości: nie tylko wspomagają pracę jelit i obniżają poziom cholesterolu, ale również stanowią ważne źródło błonnika. Wykorzystanie ich w mocno czekoladowym deserze, który z pewnością zasmakuje też dzieciom, będzie więc świetnym sposobem na przemycenie kilku zdrowych elementów do ich diety.

 

Oto potrzebne składniki:
  •  170 gramów gorzkiej czekolady (o zawartości kakao co najmniej 80%),
  •   375 mililitrów mleka kokosowego,
  •   220 gramów płatków owsianych.

 

Mleko kokosowe podgrzewamy na małym ogniu, nie dopuszczając do wrzenia.

 

Czekoladę bardzo drobno kroimy i wrzucamy do mleka. Podgrzewamy, często mieszając, do momentu, aż czekolada się rozpuści.

 

Wsypujemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy.

 

Tak przygotowaną masę czekoladową przekładamy do foremki o średnicy 18 centymetrów. Wyrównujemy wierzch, dokładnie zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny lub do czasu, aż deser stwardnieje. Przed podaniem kroimy na niewielkie porcje.

 

Warto trochę poeksperymentować ze składnikami i do podstawowej wersji przepisu dodać na przykład nieco wiórków kokosowych, które jeszcze mocniej podbiją smak mleka, lub bakalii, które urozmaicą deser i dodadzą mu jeszcze więcej zdrowych właściwości.

 

Smacznego!

error: Content is protected !!