Aromatyczne ciasto o smaku i zapachu kawy, szybkie w przygotowaniu. Przepis.

Najlepszym dodatkiem do kawy jest ciasto.

A może połączyć dwa w jednym i przygotować ciasto kawowe? Jego wykonanie jest bardzo łatwe a ciasto jest pyszne. Łączy w sobie aromat kawy i delikatny smak. Ten idealny deser może być oczywiście dodatkiem również do herbaty.

Jak go przygotować?

 

 

Potrzebne składniki to:

  • 4 jajka,
  • szklanka wody,
  • szklanka cukru oraz dwie łyżeczki cukru do ubicia piany z jajkami,
  • 2 i pół szklanki mąki,
  • szklanka oleju,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • 2 i pół szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
  • rozpuszczona czekolada i orzechy laskowe,
  • 2 łyżki skrobii,
  • 3 łyżki kakao.

 

Sposób przygotowania:

Do miski wsypać szklankę cukru. Jajka z dwiema łyżeczkami cukru ubić na pianę.  Dodać olej i wodę.  Całość wymieszać trzepaczką. Do tak powstałej mieszanki przesiać mąkę.

Następnie należy dodać: proszek do pieczenia, skrobię i kakao. Ponownie dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przełożyć do foremki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopnie i piec ciasto, aż przestanie się przyklejać do wykałaczki.

W tym czasie przygotowujemy kawę. Należy ją  wsypać do osobnego naczynia i zalać wodą. Dodać mleko i cukier do smaku. Wystudzić. Kiedy ciasto się upiecze, należy polać je kawą z  mlekiem.

 

Gotowy wypiek można udekorować lukrem czekoladowych i orzechami.

error: Content is protected !!