Aromatyczne ciasto o smaku i zapachu kawy, szybkie w przygotowaniu. Przepis.
1 604
Najlepszym dodatkiem do kawy jest ciasto.
A może połączyć dwa w jednym i przygotować ciasto kawowe? Jego wykonanie jest bardzo łatwe a ciasto jest pyszne. Łączy w sobie aromat kawy i delikatny smak. Ten idealny deser może być oczywiście dodatkiem również do herbaty.
Jak go przygotować?
Potrzebne składniki to:
4 jajka,
szklanka wody,
szklanka cukru oraz dwie łyżeczki cukru do ubicia piany z jajkami,
2 i pół szklanki mąki,
szklanka oleju,
1 opakowanie proszku do pieczenia,
pół szklanki gorącej wody,
2 i pół szklanki mleka,
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej,
rozpuszczona czekolada i orzechy laskowe,
2 łyżki skrobii,
3 łyżki kakao.
Sposób przygotowania:
Do miski wsypać szklankę cukru. Jajka z dwiema łyżeczkami cukru ubić na pianę. Dodać olej i wodę. Całość wymieszać trzepaczką. Do tak powstałej mieszanki przesiać mąkę.
Następnie należy dodać: proszek do pieczenia, skrobię i kakao. Ponownie dobrze wymieszać, aż powstanie jednolita masa. Ciasto przełożyć do foremki. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 stopnie i piec ciasto, aż przestanie się przyklejać do wykałaczki.
W tym czasie przygotowujemy kawę. Należy ją wsypać do osobnego naczynia i zalać wodą. Dodać mleko i cukier do smaku. Wystudzić. Kiedy ciasto się upiecze, należy polać je kawą z mlekiem.
Gotowy wypiek można udekorować lukrem czekoladowych i orzechami.