Tradycyjny przepis na smakowite klopsiki, które uwielbia każdy z nas. Smak dzieciństwa ukryty w tak prostym przepisie. Popularne danie od lat, podawane z tłuczonymi ziemniakami oraz surówką.
Tradycyjny przepis jest przekazywany z pokolenia na pokolenie i jego sekretem jest wspaniała jakość mięsa i pieczywo. Zaskoczeniem jest to, że do przygotowania klopsików nie potrzebujemy jajka i są one pieczone w piekarniku. To idealne rozwiązanie na niedzielny lub świąteczny obiad dla bliskich. Z pewnością zasmakują twojej rodzinie lub znajomym.
Składniki:
- 500g mięsa mielonego (np. połączenie wołowego z wieprzowym)
- 1-2 cebule
- olej roślinny
- 300g czarnego chleba (ok. pół bochenka)
- pieprz czarny mielony
- sól
- 1 szklanka wody lub mleka
Przygotowanie:
Krok 1: Na początku chleb pokrój na kawałki i odkrój skórkę. Skórkę od chleba przez kilka minut suszymy w piekarniku lub można przygotować z niej okruchy, które później zostaną wykorzystane. Miękki środek chleba umieść w naczyniu, zalej mlekiem lub wodą i zostaw do momentu, aż zmięknie.
Krok 2: Mięso zmiel w maszynce do mięsa lub zmiksuj blenderem, możesz użyć też kupionego gotowego mięsa mielonego. Następnie dokładnie umyj cebule i posiekaj ją na drobną kostkę.
Krok 3: Do mięsa dorzuć namoczony chleb. Z wysuszonej skórki chleba przyrządź bułkę tartą, którą wykorzystasz do obtoczenia.
Krok 4: Mięso połącz z solą, czarnym pieprzem, cebulą i ulubionymi przyprawami. Kolejno dołóż bułkę tartą i całość wymieszaj do momentu, aż masa będzie gładka.
Krok 5: Ręce namocz w wodzie i weź mały kawałek mięsa mielonego, uformuj go w pożądany kształt i obtocz dokładnie w bułce tartej.
Krok 6: Najlepsze będą takie klopsiki, których grubość nie będzie przekraczać 1,5 cm, co pozwoli na równomierne upieczenie ich i nie przypalą się. Według własnych preferencji możesz usmażyć je na patelni lub upiec w piekarniku. Ta druga opcja z pewnością będzie zdrowszym wyborem.