Oto przepis na bułeczki śniadaniowe nadziane serkiem z ziołami. Gdy ich spróbujesz, nie wrócisz już do sklepowych bułek.
1 231
Mamy przepis na szybkie i bardzo smaczne bułeczki domowej roboty.
Potrzebujesz tylko kilku składników, aby je przygotować. Idealnie sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska w ciągu dnia. Na pewno każdemu będą smakowały, są przepyszne!
Składniki:
1 białko jaja
25 g miękkiego masła
60 ml wody
żółtko + 1 łyżeczka oleju od posmarowania wypieków
120 g jogurtu
sezam do posypania
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 ml oleju słonecznikowego
serek kanapkowy (serek topiony) + zioła do nadzienia
Na początku do miski włóż jogurt, białko jaja, cukier, sól, dolej wodę, olej słonecznikowy, sok z cytryny i wymieszaj trzepaczką. Do całości dorzuć proszek do pieczenia, wsyp przesianą mąkę pszenną oraz zamieszaj.
Następnie dodaj miękkie masło i mieszaj do momentu uzyskania jednorodnego i gładkiego ciasta. Umieść w misce, przykryj ręcznikiem i zostaw na około 10 minut.
W tym czasie pokrój świeże zioła i połącz je z serkiem kanapkowym. Ciasto uformuj w długą rolę i podziel go na mniejsze, równe części. Z każdego kawałka zrób kulkę.
Kolejno każdą z kulek rozwałkuj na cienki placek. Zrób nacięcie do połowy okręgu, umieść farsz i zawijaj w stronę nacięcia, tak aby powstawały małe bułeczki.
Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ułóż bułeczki, a następnie posmaruj żółtkiem wymieszanym z łyżką oleju i całość posyp sezamem.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.