Przepis na włoskie ciasto z jabłkami – Z pewnością przypadnie ono do gustu wszystkim, którzy uwielbiają szarlotki.

Jeśli chcesz wykonać idealny i smaczny deser w swoim domu to mamy dla ciebie szybki przepis. Włoskie ciasto można serwować wraz ze świeżo zaparzoną kawą lub jako przekąska do ciepłej herbaty.

 

To dobry przepis dla osób, które uwielbiają szarlotki. Może wydawać się, że ciasto niczym nie różni się od popularnej szarlotki. Lecz włosi przygotowali swoją idealną formułę, z której warto skorzystać. Potrzebne jest niewiele składników, aby przyrządzić pyszny deser. Ciesz się doskonałym smakiem!

 

Składniki:

  • 50 g masła
  • 4 jabłka
  • 4 g proszku do pieczenia
  • 140 g cukru
  • 180 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 125 ml mleka
  • 1 łyżeczka soli

 

Przygotowanie:

Do naczynia odsyp 3 łyżki cukru. Żółtka ubij z pozostałą resztą cukru, do momentu, gdy całkiem się rozpuści. Masa powinna stać się prawie biała.

W kuchence mikrofalowej rozpuść masło. Po lekkim ostygnięciu, połowę porcji dorzuć do wcześniej przyrządzonej masy. Całość wymieszaj. Kolejno dolej mleko i wszystko dokładnie wymieszaj.

Do tak przygotowanej masy dodaj mąkę pszenną, a potem proszek do pieczenia. Mieszaj do czasu, aż cała masa będzie idealnie gładka.

Przygotuj naczynie do pieczenia. W przypadku ciasta włoskiego dobrym rozwiązaniem jest okrągła blacha. Wyłóż ją pergaminem i wlej gotowe ciasto.

Owoce umyj, obierz i pokrój w kliny i poukładaj na wierzchu ciasta w formie.

Teraz wykorzystaj pozostałe masło i 3 łyżki cukru. Ciasto przed umieszczeniem w piekarniku polej masłem i posyp cukrem. Włóż cisto do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piecz przez 35 minut.

 

Możesz serwować je z dodatkiem ulubionych lodów, bitą śmietaną lub świeżymi owocami. Gotowe, smacznego!

error: Content is protected !!